‘Zo vraag je er wel om dat hij gepest gaat worden’

week tegen het pesten

Deze week is het de Week Tegen Pesten. Een mooi moment om eens stil te staan bij de opmerking die ik al een aantal keren heb gekregen, naar aanleiding  van Lenns meisjeskleding. Ik ben de tel kwijtgeraakt, maar de opmerking ‘zo vraag je er wel om dat hij gepest gaat worden’, is al een aantal keren voorbij gekomen. Erom vragen om gepest te worden? Leg je de schuld dan niet compleet bij de verkeerde persoon neer?

Dragen wat hij zelf wil

Lenn mag zelf kiezen wat hij draagt. Soms is dat jongenskleding, soms is dat meisjeskleding, en soms combineert hij het. Hij draagt gewoon waar hij zich goed bij voelt. Daar krijg ik regelmatig opmerkingen over. Eén van de opmerkingen die me het meest is bijgebleven is, ‘ik krijg het idee dat je Lenn gebruikt om meer volgers te krijgen op social media’. Het is al meer dan een jaar geleden dat ik dat te horen kreeg, maar ik zal het niet snel vergeten. Ik heb er toen een artikel over geschreven, dus ik ga er verder geen woorden aan vuil maken. Laten we doorgaan over de opmerking ‘zo vraag je er wel om dat hij gepest gaat worden’.

Eén van de redenen dat Lenn zelf kiest wat hij aandoet (tot op zekere hoogte, want als hij bijvoorbeeld midden in de winter een korte broek aan wil, gaat dat niet gebeuren), is dat hij mag zijn wie hij wil zijn. Voelt hij zich fijn in een jurkje? Dan draagt hij een jurkje. Soms heeft hij juist zin om een stoer shirt met spoken erop aan te doen, en dat is natuurlijk ook helemaal prima.

Dilemma’s

In het begin heeft dat best wel eens voor dilemma’s gezorgd, want persoonlijk vond ik het best een grote stap om hem in een jurk naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Achteraf kan ik me dat nauwelijks meer voorstellen, omdat het nu zo normaal voelt. Daarom droeg hij zijn jurkjes eerst alleen thuis, en als hij meisjeskleding aan wilde naar de peuterspeelzaal, pakte ik kleding die een beetje neutraal waren. Toen het duidelijk was dat dat geen fase was die na een paar weken weer over zou zijn, hebben we hem vrijgelaten in zijn kledingkeuze en droeg hij bijna alleen maar jurken. Op dat moment zat hij nog op de peuterspeelzaal en daar waren de reacties alleen maar positief.

We zagen toen hoe blij hij was dat hij zich mocht kleden zoals hij wilde, en daarom vinden we het belangrijk dat hij zich mag kleden zoals hij. Dat maakt hem gelukkig, en dat is het belangrijkste.

Vragen om gepest te worden?

Iedereen die dit heeft gezegd of gedacht, moet zichzelf eens goed achter de oren krabben. Want ‘vragen om gepest te worden’? Dat slaat toch eigenlijk helemaal nergens op? Het kind dat gepest wordt is niet de schuldige, de pesters zijn degenen die fout zitten. En gepest worden om kleding die je draagt? Dat zou toch helemaal niet mogen gebeuren?

Maar het gebeurt natuurlijk wel. En ja, Lenn loopt misschien een iets grotere kans om gepest te worden door zijn kledingkeuze. Maar hij loopt misschien ook wel een grotere kans om gepest te worden doordat hij rood haar heeft en een bril heeft. Moeten we zijn haar dan maar gaan verven en hem zijn bril niet meer laten dragen? Nee, natuurlijk niet. Dus ook zijn kleding gaan we niet aanpassen omdat dat pesterijen zou kunnen uitlokken.

Een gedachte over “‘Zo vraag je er wel om dat hij gepest gaat worden’

  1. Anouk schreef:

    Ik vind het juist erg sterk van Lenn dat hij zo goed kan aangeven wat hij wil. Hopelijk zorgt zijn zelfvertrouwen ervoor dat hij niet snel slachtoffer wordt van pesterijen, hij oogt sterk. Misschien krijgt hij af en toe een opmerking van een triest geval ,maar ik hoop van harte dat mensen hem accepteren zoals hij is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.