10 DINGEN DIE IK NIET WIST OVER BORSTVOEDING

Toen Nomi net geboren was, wist ik eigenlijk nog helemaal niet veel over borstvoeding. Ik wist dat ik graag borstvoeding wilde geven en ik hoopte dat het zou lukken. Ik had wel een beetje een ‘we zien wel’ instelling, ik las er wel dingen over, maar ik had het vermoeden dat het in de praktijk toch allemaal anders zou zijn. En dat bleek ook zo te zijn, ik kwam namelijk veel dingen tegen die ik nog niet wist.

1. Stuwing doet niet bij iedereen pijn
Bij mij dus niet. Het voelde een beetje alsof ik net van een cup C naar een cup G was gegaan en dat voelde niet heel prettig, maar het deed geen pijn.

2. Je borsten beginnen te pas en te onpas te lekken
De eerste week dan, daarna niet meer hoor. Ik droeg alleen nog maar zwart en er ging een half pak zoogcompressen per dag doorheen. Niemand vertelde me toen trouwens dat het wel weer overging, dus ik vreesde dat ik de eerste maanden alleen nog maar in het zwart zou lopen. Gelukkig bleek dat niet nodig te zijn.

3. Niet iedereen krijgt grotere borsten door borstvoeding
Ik moet zeggen dat dat wel een beetje een tegenvaller was haha. Toen de stuwing over was, had ik weer dezelfde cupmaat als voor mijn zwangerschap.

4. Hoe je kunt genieten van je kindje als ze aan het drinken is
Soms neemt Nomi een paar slokken, dan kijkt me aan en lacht ze, en drinkt ze weer verder. Nou echt, dan smelt ik.

5. Dat je je niet voor kunt stellen dat je ooit nog gaat stoppen met het geven van borstvoeding
Door punt nummer vier onder andere. Maar don’t worry, als Nomi zestien is, krijgt ze echt geen borstvoeding meer haha.

6. Je eet nog steeds voor twee en toch val je af
Want jouw lichaam maakt de voeding voor je kindje. En daarmee verbrand je ongeveer 700 calorieën per dag. Daardoor ga je dus een stuk meer eten, maar toch val je af. Ik zat al best op mijn oude gewicht en inmiddels dit ik daar een paar kilo onder. En daar heb ik dus eigenlijk niks voor gedaan.

7. Hoe gaaf het is dat je kindje groeit door jouw melk
Dit vond ik vooral heel bijzonder toen Nomi nog geen vaste voeding kreeg. Ze dronk alleen mijn melk, wat mijn lichaam maakte, en daar groeide ze van. Eigenlijk heel logisch, dit is waar je borsten voor bedoeld zijn, maar ik vond het heel bijzonder.

8. Nachtvoedingen hebben niks te maken met borstvoeding
Nomi begon door te slapen toen ze acht weken oud was en toen ze drie maand oud was, dronk ze ’s nachts nooit meer.

9. Je borsten moeten wel even wennen aan dat doorslapen
Waardoor je in het begin wel eens wakker wordt met hele volle borsten. Een kolf is dan je beste vriend.

10. Hoe makkelijk het gaat
Echt, het wordt steeds makkelijker. Ik ben laatst eens bij gaan houden hoe lang Nomi drinkt en gemiddeld is ze na zes minuten klaar.

10 gedachten over “10 DINGEN DIE IK NIET WIST OVER BORSTVOEDING

  1. Thea Van Galen schreef:

    Het meeste wist ik al en dan ben ik nog geen moeder 🙂
    Maar ik heb vals gespeeld. Was jarenlang te vinden bij de VBN (Vereniging Borstvoeding Natuurlijk) als vrijwilligster/ hoofd oppasdienst. En dan pik je veel op. Plus eigenlijk al mijn oppaskindjes hebben bv gehad.
    Ik kijk er al naar uit om zelf bv te geven….

  2. Anoniem schreef:

    bofkont dat je bent bij punt 8! mijn kleintje is nu 9 maanden en nog steeds wakker worden om te voeden. gelukkig bestaat er co-sleeping XD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.