8 REDENEN WAAROM IK LIEVER NATUURLIJK WAS BEVALLEN

De meeste moeders die een keizersnee hebben gehad, zullen het wel met me eens zijn als ik zeg dat het niet de ideale manier is om te bevallen. Ik wil absoluut niet zeggen dat een natuurlijke bevalling makkelijk is, maar toch was ik graag natuurlijk bevallen. En ik hoop dat dat bij een tweede kindje wel lukt. Nou vraag je je misschien af waarom ik dat wil, en daarom heb ik 8 redenen opgeschreven waarom ik liever natuurlijk was bevallen.

1. Ik ben nog steeds heel benieuwd naar weeën. 
Dit klinkt misschien heel gek, maar ik ben echt benieuwd hoe dat voelt. Ik ken alleen naweeën en volgens mij is dat heel wat anders dan ‘gewone’ weeën.

2. Ik wilde het zelf doen.
Ik wilde zelf een kindje op de wereld zetten. Dat kon niet, dus heeft de gynaecoloog Nomi uit mijn buik gehaald.

3. Je krijgt behoorlijk wat troep in je lichaam.
En daar hou ik niet van. Ik ben al voorzichtig met paracetamol en ik was graag zonder pijnbestrijding bevallen. Dat is natuurlijk niet echt een optie met een keizersnee.

4. Ik wilde meteen naar huis.
Toen ik nog niet wist dat ik een keizersnee zou krijgen, zag ik mezelf gewoon dezelfde dag weer naar huis gaan. Een paar uur in het ziekenhuis liggen leek me lang genoeg. Maar dat ging niet door, we mochten 3 dagen later pas naar huis.

5. Ik wilde zelf voor Nomi zorgen.
In plaats daarvan keek ik vanuit mijn bed toe hoe Nomi verzorgd werd. Ik had een infuus en een katheter, dus de eerste dag kon en mocht ik niks.

6. Het herstel duurt lang.
Ik verklaarde mezelf na 5 dagen genezen, maar daar waren de meeste mensen het niet mee eens. De pijn was weg, maar ik moest nog ruim 5 weken wachten totdat ik weer mocht tillen, autorijden, et cetera.

7. De volgende zwangerschap is risicovoller. 
Mijn baarmoeder heeft een zwakke plek, wat vooral tijdens de volgende zwangerschap voor problemen kan zorgen. Gelukkig mag ik bij de volgende zwangerschap wel gewoon naar de verloskundige, maar vanaf 36 weken moet ik naar de gynaecoloog. En hoe de volgende bevalling ook zal gaan, het wordt sowieso een medische bevalling.

8. Het litteken.
Goed, in principe ziet niemand het, maar toch hou je er een litteken aan over. En sommige vrouwen hebben daar best lang last van.

Gerelateerde artikelen:
– Mijn bevallingsverhaal
– De meest memorabele momenten van mijn bevalling
– Wat niemand je vertelt over een keizersnee
– Herstellen na een keizersnee

10 gedachten over “8 REDENEN WAAROM IK LIEVER NATUURLIJK WAS BEVALLEN

 1. Pink it schreef:

  Een keizersnee lijkt mij heel heftig, ben zelf op een "natuurlijke" manier bevallen alleen met twee flinke morfine spuiten vanwege de pijn. Heb er weinig echt van mee gekregen op dat moment en dat vind achteraf echt wel heel erg jammer, alleen de pijn was niet meer uit te houden xxx

 2. Jennifer schreef:

  Die naweeën vond ik vergelijkbaar met de normale weeën die je krijgt in het begin van je bevalling. Maar, ik vond de naweeën veel heftiger, omdat ik toen al helemaal uit de bevallingsmood was en niet op die pijn voorbereid was. De VK en kraamzorg waren al weg en ik had zo'n verschrikkelijke pijn ineens, daar schrok ik echt van. Misschien was het maar pussy in vergelijking met bevallingsweeën, maar doordat ik zo schrok vond ik dat echt niet tof dat het in mijn herinnering misschien als pijnlijker en vervelender gegrift staat. Alleen kan ik me voorstellen dat je het door je litteken ook weer heel anders hebt ervaren en je daar juist pijn van zou kunnen hebben gehad. Nouja, we kunnen ons dus niet in elkaars situatie inleven omdat we beiden een andere bevalling hebben gehad. Maar als je dit zo opschrijft, heb je dan geen 'spijt' dat je niet voor de stuitbevalling bent gegaan? Of weegt dit niet op tegen de risico's?

  • admin schreef:

   Mijn gynaecoloog adviseerde meteen al om geen stuitbevalling te doen, hij zei dat er heel veel risico's aanzaten. En bij de echo bleek Nomi met 1 voet helemaal onderin te liggen (ik had al zo'n vermoeden, omdat ik daar telkens schopjes voelde), waardoor een stuitbevalling helemaal geen optie meer was.

 3. Wendy schreef:

  Ik ben ook met een keizersnede bevallen omdat het een spoedkeizersnede was heb ik wel de weeën en persweeën ervaren. Het herstel is mij heel erg tegen gevallen, het heeft wel een paar weken geduurd voor ik me weer de oude voelde. Of ik bij de tweede op een 'natuurlijke' manier wil bevallen weet ik nog niet, doordat het bijna mis ging met Tim tijdens zijn geboorte vind ik een 'natuurlijke' bevalling best wel eng.

 4. Nesrin schreef:

  Ik kan mij goed voorstellen dat je een natuurlijke bevalling had willen ervaren. Het is heel persoonlijk en ieder ervaart haar bevalling op heel eigen manier.

  Zelf heb ik een keizersnede en een natuurlijke bevalling gehad en beiden zijn heel goed gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.