‘De borstvoedingsmaffia’

borstvoedingsmaffia

Laatst kwam ik met Nomi bij het consultatiebureau en het eerste wat de verpleegkundige vroeg, was of ik al op vier flessen per dag zat. ‘Ehm, ik geef borstvoeding.’ ‘Oh, dan zit je zeker nog op 5 of 6 voedingen?’ ‘Nou, meestal 7 of 8.’ ‘Oh.’ En dit is niet de enige keer dat er vanuit wordt gegaan dat Nomi kunstvoeding krijgt. Helemaal niet erg hoor, maar soms heb ik het gevoel dat kunstvoeding de standaard is en dat ik me moet verantwoorden als ik vertel dat ik borstvoeding geef.

Opmerkingen over borstvoeding

‘Maar Bart kan ’s nachts toch ook een flesje geven?’ ‘7 voedingen is echt veel hoor, ze moet nu wel een keer naar 5 voedingen’. ‘Na 4 maand is het onzin om borstvoeding te geven, dan wordt het minder voedzaam.’ ‘Als je te lang blijft voeden, accepteert Nomi flesvoeding niet meer.’ ‘Wat een gedoe, die borstvoeding..’ En dat zijn nog maar een paar opmerkingen die ik de laatste tijd te horen heb gekregen. Dat borstvoeding het beste is voor een baby, vergeten mensen vaak.

borstvoeding

‘Weg met de borstvoedingsmaffia’

Dit weekend las ik in de Vrouw een artikel dat ‘Weg met de borstvoedingsmaffia’ heet. Geschreven door een vrouw die graag wil geloven dat kunstvoeding net zo goed is als borstvoeding en het daarom meerdere malen herhaalt. Ze gebruikt als argumenten bijvoorbeeld dat ze wil dat haar partner en haar moeder ook kunnen voeden. Nogal slappe argumenten, want Nomi krijgt regelmatig flesjes gekolfde melk van anderen. Wat de argumenten betreft ben ik het dus helemaal niet met haar eens.

flesje gekolfde melk

Zelf vind ik het ook jammer als vrouwen, zonder goede reden, niet willen proberen om borstvoeding te geven. En ja, ik promoot borstvoeding wel eens. Maar als het niet lukt, dan kun je er niks aan doen natuurlijk. En vaak balen die moeders er zelf ook van. Maar volgens de schrijfster van het artikel word je dan meteen gezien als slechte moeder door de ‘borstvoedingsmaffia’. En het komt over alsof alle vrouwen die borstvoeding geven, daarbij horen. Op deze manier ontstaan er 2 groepen; borstvoedingsmama’s versus flesvoedingsmama’s. En dat vind ik jammer. Ik zal nooit iemand een slechte moeder vinden omdat ze geen borstvoeding geeft.

De borstvoedingsmaffia

Terug naar de borstvoedingsmaffia. In mijn ogen is er een groot verschil tussen pro borstvoeding zijn, en de borstvoedingsmaffia. Veel moeders die borstvoeding geven zullen beweren dat er niet zoiets bestaat als de borstvoedingsmaffia, maar daar ben ik het niet mee eens. Er zijn best veel vrouwen die borstvoeding proberen op te dringen, en die flesvoedingsmoeders wél zien als slechte moeders. Ze zien kunstvoeding als iets slechts. Zelf ben ik groot geworden met kunstvoeding en ik heb er niks aan overgehouden.

De borstvoedingsmaffia kan ontzettend overdrijven. Op Facebookpagina’s lees ik wel eens berichtjes waarin letterlijk wordt gezegd dat je een slechte moeder bent als je kunstvoeding geeft. En dat die vrouwen niet het beste voor hebben met hun kind. Nee, dat vind ik echt onzin. Ze respecteren andere keuzes (en soms hebben die vrouwen helemaal geen keuze) niet, maar verwachten wel dat zij gerespecteerd worden. Dat je niet in de showroom van de Ikea mag voeden, vinden ze raar (ik snap dat ze daar niet zitten te wachten op melkvlekken op hun stoelen) en ze vertellen te pas en te onpas hoe geweldig borstvoeding is, en natuurlijk ook hoe slecht kunstvoeding is.

Mommy wars

Als borstvoedingsmama vind ik dit al irritant, dus ik kan me voorstellen dat je je hier ontzettend aan stoort als je kunstvoeding geeft. Misschien moeten moeders elkaar eens wat meer respecteren, zodat deze mommy wars kunnen stoppen.

Wat vinden jullie van de borstvoeding versus flesvoeding discussie?

13 gedachten over “‘De borstvoedingsmaffia’

 1. Jennifer schreef:

  Bij ons CB gaan ze er gelukkig erg goed mee om en vragen ze eerst wat voor voeding ik geef alvorens ze conclusies gaan trekken. Ik heb ook niet het idee dat ze daar pro-fles of pro-borst zijn. Wat ik wel zelf heb ervaren – bij mijn zusje van inmiddels 10 – is dat die na langdurig bv te hebben gehad (lees, nog veel langer dan 1 jaar) helemaal geen gewone melk lustte omdat dat natuurlijk lang niet zo zoet was als bv, dus niet lekker genoeg. Ze drinkt het nog steeds niet. Maar dat betekent niet dat het niet goed is om lang te voeden. Of dat je per definitie na zoveel maand moet stoppen. Ik vind zelf ook niet dat je kunt oordelen over de manier van voeden, omdat het sommige mensen echt veel pijn doet dat ze kun kind de borst niet kunnen (of zelfs niet mogen ivm bijvoorbeeld medicijngebruik) geven. Maar ik vind het ook onzin om iemand te beoordelen over de beweegredenen om de fles ipv de borst te geven. Ik ben blij met mijn borstvoeding en dat het eigenlijk vanzelf is gegaan zonder complicaties of narigheden. Maar als ik het niets vond en het me tegenstond om hem aan de borst te hebben dan kreeg M. gewoon een fles in z'n mik. Ik vind dat het wel wat voor je moet zijn en je je kind niet met tegenzin de borst moet geven, want dat is ook niet goed voor je bv. Het blijft toch een eigen keus en daarin volgt iedere moeder, neem ik aan, haar eigen gevoel.

 2. Kimberley NJ schreef:

  Ik heb geluk, want mijn zoon wilde de borstvoeding niet en heb ik altijd flesvoeding gegeven. Maar mijn dochter heb ik wel borstvoeding gegeven. Ik hoor dus lekker helemaal nergens bij. Haha. Lekker makkelijk 😉

 3. Sandy schreef:

  Ik heb zelf noodgedwongen flesvoeding moeten geven en heb hier inderdaad een paar keer lelijke opmerkingen over gehad, verwijten zelfs. Mensen proberen je echt het gevoel te geven dat je een slechte moeder bent, dus ik snap die term borstvoedingsmaffia volledig, ik heb het wel zo ervaren 😉
  Mijn advies: gewoon lekker wegblijven van al die mommy forums en sites, is toch niks anders dan ruzie en ellende. Steeds meer moeders lijken het moeilijk te vinden om elkaar gewoon in de waarde te laten en moeten koste wat kost hun visie opdringen aan anderen. Beide partijen, overigens. Ik blijf er lekker van weg, haha 😛

 4. Nicky schreef:

  Weet je, iedereen is anders. Zowel de moeder als het kind. En het ene kind is beter gebaat bij flesvoeding dan de andere. Ook qua aantal voedingen enzo, de ene drinkt meer/vaker/regelmatiger dan de andere.. Heel die hetze over kunstvoeding of borstvoeding is toch overdreven, niet?

 5. Nesrin schreef:

  Verschil moet er zijn en ik ben helemaal voor borstvoeding en heb ik bij allebei de kindjes lang gegeven (tot aan scheve blikken toe). Iedere moeder moet doen waar zij zich goed bij voelt.

  Alhoewel ik toch ergens wel lichtelijk geirriteerd raak als nieuwe moeders borstvoeding snel opgeven…Maar goed, wie ben ik en wat is snel?

 6. Be Beautifully schreef:

  Ik heb mijn dochter tot 8 maanden borstvoeding gegeven en ook meer dan 4x ik zat ook op de 7 tot 8 voedingen. Ze deed het er super goed op. Uiteindelijk kon ik het niet meer en wilde ik niet meer en sinds dien drinkt ze gewoon warme melk. Nu is ze alweer 2 jaar.

 7. Lotte Verweij schreef:

  Ooh ik herken me heel erg in dit verhaal. Ik heb Bentley geprobeerd borstvoeding te geven maar hij had heel veel moeite met drinken en wat hij binnenkreeg spuugde die vaak ook weer uit. Veel mensen om me heen vonden dat ik te snel opgaf maar een baby moet eten en flesvoeding hield hij wel binnen.

  Ik ben zeker voor borstvoeding want het is idd gewoon beter. Maar er zijn te veel mensen die ander veroordelen als ze flesvoeding geven terwijl ze niet weten wat de beweegredenen zijn achter die keuze.

 8. Gwen schreef:

  Olivia drinkt nog steeds bij me 's avonds. Ze is 2,5. Quinn krijgt het nu 4 maanden, omdat mijn melk direct veel voeding bevatte omdat ik het al die tijd al gaf, zat/zit ze al heel snel op 4 of 5 voedingen, heerlijk. Hier (en bij Olivia toen ook trouwens) alleen uit de fles als ik moet werken en ze op het kdv is, ik vind bv geven een luxe en helemaal geen last. Ideaal en lekker makkelijk, maar iedereen moet het zelf weten natuurlijk.

 9. Nathalie schreef:

  Jq dikke onzin inderdaad allemaal. Iedereen doet fijn waar hij zichzelf het best bij voelt.
  Net hetzelfde als bevallen met of zonder pijnbestrijding. Het ene maakt je niet meer vrouw dan het andere mijns inziens, maar toch wordt er vaak nog ontzettend gemeen over gedaan.

 10. Frances schreef:

  Als deskundige moet ik zeggen dat ik pro borstvoeding ben.
  Dat wil helemaal niet zeggen dat ik mensen veroordeel die geen borstvoeding willen, of kunnen geven. het heeft ook erg veel te maken met je eigen opvoeding en omgeving.

  Respect voor élke goede moeder!

  Wat ik wél 'veroordeel' zijn moeders die bij hoog en bij laag beweren dat flesvoeding éven goed is als borstvoeding. Dat is simpelweg niet waar. Borstvoeding is, en blijft nu eenmaal beter (tenzij moeder drugs of alcohol of medicijnen gebruikt, maar dat spreekt voor zich).
  Ik las ergens bovenin over een kind dat later nooit koemelk is gaan lusten! Nou, des te beter, want geen enkel mens is geschikt voor koemelk.

  Wat ik altijd wel hoop, is dat moeders die om welke reden dan ook flesvoeding geven, hun flesjes niet ook nog opwarmen in de magnetron :-(, en hun baby 3 uur per dag in de maxi-cosi voor de tv zetten ….
  maar dát is weer een heel andere discussie!

  Groetjes!!

 11. Mer schreef:

  Ik heb bewust voor flesvoeding gekozen, omdat er niets mis is met flesvoeding. Borstvoeding heb ik bij mijn kinderen nooit gegeven, simpelweg omdat ik dat niet wilde. Geen gefriemel aan mijn lijf, en al helemaal geen baby aan mn borst. En mijn kinderen zijn gelukkig en gezond!

 12. Michelle schreef:

  Ik vind dat iedereen voor zichzelf moet bepalen wat hij of zij het beste voor hun kindje vinden. Of dat nu het één of het ander is, of allebei. In plaats dat we nu leren van elkaar en elkaar verder helpen lijkt het net alsof het labeltje het belangrijkste is. Ik weet wel, als ik ooit kinderen mag hebben ga ik dus echt niet zoveel op forums en facebook groepen kijken, juist door dit soort 'groepjes'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.