Over kolven, flesjes en tijd voor jezelf

kolven
Gisteren kreeg ik via Instagram de vraag of ik wel eens iets had geschreven over kolven. In andere artikelen over borstvoeding heb ik het wel eens genoemd, maar daar bleef het ook bij. Vandaag wil ik jullie wat meer vertellen over kolven, flesjes geven en tijd hebben voor jezelf.

Tijd voor jezelf

Ik hoor regelmatig dat vrouwen geen borstvoeding willen geven, omdat ze graag willen dat anderen ook een flesje kunnen geven. Best begrijpelijk. De eerste maanden drinkt je kind best vaak (Nomi dronk ongeveer iedere drie uur), dus dan is het lastig om even weg te gaan. Ik vind het belangrijk om soms even iets anders te doen dan thuis te zitten, al is het maar even de stad ingaan om boodschappen te doen. En als je kindje twee uur daarvoor voor het laatst heeft gedronken, durf je het waarschijnlijk niet goed aan om weg te gaan.

Kolven en flesjes introduceren

De eerste weken kon me de buitenwereld gestolen worden, maar na een tijdje wilde ik toch wel weer een keer iets gaan doen. Het leek Bart ook leuk om Nomi een keer een flesje te geven, dus kochten we een kolf (die je vaak (gedeeltelijk) vergoed krijgt door je verzekeraar). We kozen voor een handkolf van Medela, die me nog steeds erg goed bevalt. Toen Nomi bijna vier weken oud was, gaf Bart haar voor het eerst een klein beetje melk in een flesje. We deden ongeveer 30cc in een flesje en dat ging prima. Toen het op was, legde ik haar aan en dronk ze bij mij. We deden dit een paar keer per week en we deden steeds meer melk in het flesje.
flesje

Niet te lang wachten

Ik zou iedereen aanraden om niet te lang te wachten met het geven van een flesje. Als de borstvoeding goed gaat, kun je een keer een flesje proberen (wacht wel totdat je kindje minimaal drie weken oud is, anders heb je kans op speen-tepel verwarring). Als je te lang wacht, is de kans groot dat je kindje niet uit een flesje wil drinken. Dat lijkt me echt een drama, want dat zou betekenen dat je nooit even weg kunt. Er zijn wel oplossingen voor, zoals melk geven uit een bekertje of via een lepel, maar dat lijkt me niet zo praktisch.

Kolven op mijn werk

Op mijn werk kolf ik ook nog steeds. Ik ben begonnen met drie keer kolven, toen kolfde ik rond 9.30 uur, 12.30 uur (in mijn pauze) en rond 15.30 uur. Toen Nomi zes maanden oud was, ben ik twee keer gaan kolven. Ik kolf nu rond 11 uur en rond 15.00 uur. In Nederland heb je kolfrecht totdat je kindje 9 maanden oud is. Daardoor gaat werken en borstvoeding dus prima samen.
Thuis kolf ik trouwens ook. Nomi slaapt al een hele tijd door en daardoor heb ik ’s ochtends behoorlijk veel melk. Ze heeft dan aan een borst genoeg en de andere kant kolf ik. Zo kon ik al snel een voorraadje opbouwen en als ik nu een keer weg wil, heb ik altijd melk in de vriezer staan.

Voor sommigen van jullie is dit waarschijnlijk totaal niet interessant, maar hopelijk zijn er lezers die er wat aan hebben!

8 gedachten over “Over kolven, flesjes en tijd voor jezelf

 1. Thea Van Galen schreef:

  als gastouder kan ik zeggen dat heel handig is als je een voorraad opbouwt 🙂
  Heb weleens gehad dat de melk niet opgedronken werd, en vervolgens later er om geschreeuwd werd.
  Met name op clusterdagen.
  En inderdaad tijdig beginnen met flesjes

 2. Mama's Jungle schreef:

  Dat is wel handig een voorraadje, ja. En kolven en werk vond ik ook prima samen gaan.

  Ik kolfde eerst 3x op werk na 6 maanden 2x en na 9 maanden heb ik nog twee weekjes gekolfd 1x per dag en toen was het niet meer nodig omdat de borstvoeding stabiel genoeg was (jippie)

 3. Mayara Esther schreef:

  Ik vind het ook interessant om te lezen. Ik ben nog geen moeder maar dan weet ik het alvast voor later. Zelf ben ik een voorstander van borstvoeding (via de normale wijze maar ook door een flesje). Tegenwoordig stoppen mensen super snel met het geven van borst voeding en geven hun werk de schuld. Maar je hebt opties, gewoon kolven.

 4. Nesrin schreef:

  Knap werk Malou.

  Ik heb twee kinderen en twee keer borstvoeding gegeven en een enkele keer gekolfd. Snap nog steeds niet hoe ik dit voor elkaar heb gekregen.

 5. Sonja schreef:

  Ik heb inderdaad een flesweigeraar, ben dus enorm gebonden aan huis. Mijn dochter daarentegen drinkt alleen maar uit de fles. Ik geef nu al bijna 10 maanden borstvoeding aan mijn tweeling en zou daar voorlopig nog niet mee willen stoppen, ondanks alle inspanning. Knap dat jij op werk door blijft kolven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.