Anderhalf jaar borstvoeding

Het is ruim anderhalf jaar geleden dat ik Nomi voor het eerst borstvoeding gaf. Ik had toen een beetje een ‘we zien wel of het lukt’ houding en ik hoopte dat ik haar een maand of zes borstvoeding zou kunnen geven. Op dat moment had ik dus totaal niet verwacht dat Nomi anderhalf jaar later nog steeds borstvoeding zou krijgen.

Na die zes maand ging het zo makkelijk dat ik besloot om gewoon door te gaan. Het aantal voedingen nam af en ze was steeds sneller klaar met drinken. Ik genoot nog steeds van de voedingsmomenten, ze lag dan zo lekker tegen me aan en het waren echt ‘onze momentjes’. Toen ze ouder werd en minder vaak dronk, ging ik die momentjes alleen maar meer waarderen. Zeker vanaf het moment dat ze overdag eigenlijk alleen nog maar wil spelen, knuffelmomentjes zijn hier heel zeldzaam en duren eigenlijk nooit langer dan een minuutje.

Andere moeders die lang voeden zullen de vraag ‘geef je nu nog steeds borstvoeding?‘ wel herkennen. Het verbaast mensen blijkbaar, terwijl veel deskundigen aanraden om minimaal twee jaar borstvoeding te geven.

Nomi krijgt meestal één voeding per dag. Als ze ’s ochtends wakker wordt, drinkt ze even bij mij. Het is een soort pre-ontbijtje, en ze wil het nog steeds heel graag. Ik heb geen idee of ik door de zwangerschap echt minder melk heb, maar aangezien Nomi nog steeds wil drinken, heb ik vast nog wel wat. Zo nu en dan voed ik haar nog als ze ’s avonds laat of ’s nachts wakker is, want daarna valt ze eigenlijk altijd snel weer in slaap. Gelukkig is dat niet het enige dat werkt. Als ik er niet ben, knuffelt Bart even met haar en geeft hij haar een slokje water en dat gaat ook prima.

Ze geeft op dit moment heel duidelijk aan wanneer ze wil drinken. Ze noemt het ‘eten’ (geen idee waarom) en als ik haar ’s ochtends uit bed haal en op de commode zet, wijst ze naar mijn borsten en zegt ze ‘ete’. Dat doet ze ook als ze bijvoorbeeld ’s nachts wakker wordt.

Ik heb het volgens mij al vaker gezegd, maar ik weet nog niet hoe lang ik ermee doorga. Het ligt vooral aan Nomi. Als zij besluit dat ze niet meer bij mij wil drinken, vind ik het prima. En als ze het nog wel een tijdje wil, vind ik het ook goed.

Geef jij op dit moment borstvoeding? Of heb je borstvoeding gegeven?

12 gedachten over “Anderhalf jaar borstvoeding

 1. Leonie van Mil schreef:

  Ik ging er eigenlijk met dezelfde insteek in. Ik zie het wel en ben blij als het 6 maanden lukt. Ik geef mijn kleine nu bijna 8 weken borstvoeding en het gaat heel goed. Maar soms vind ik het wel een gedoe. Ik ben benieuwd of ik het ook volhou als ik straks weer een baan heb. We gaan zien hoe het loopt. Nu blijf ik gewoon nog even doorgaan.

 2. Jennifer schreef:

  Ik geef ook nog borstvoeding, maar alleen binnenshuis en heel ‘privé’. Ik snap dat het voor veel mensen nadat je kindje 1 jaar is geweest een beetje een freakshow kan zijn. Dit beeld had ik namelijk ook eerst, dat ik dacht dat ik echt wilde stoppen na 1 jaar, of misschien wel eerder. Maar het is zo gelopen en Melle drinkt nog ’s ochtends en ’s avonds en dat is voorlopig nog prima. Voor mij ook wel fijn om hem toch nog een beetje klein te houden aangezien ik voorlopig nog geen vooruitzicht heb op nog een baby die ik weer mag voeden. Dat borstvoeding geven is dan toch wel even een dingetje geworden als je al zolang ervan mag genieten, dat stoppen ook steeds een stukje lastiger wordt.

 3. Laura schreef:

  Ik ben morgen al weer 10 maanden geleden begonnen met de zelfde insteek. Als het lukt dan is het fijn maar als het niet lukt is het ook prima. Vooral de eerste maand heb ik ‘moeite’ mee gehad en vond ik het zwaar. Maar ondertussen 10 maanden verder geef ik nog steeds BV en ik ben ook niet van plan nog te gaan stoppen. Wel hoop ik straks als Flynn een jaar is zo’n 2 a 3 keer per dag te voeden. En ’s nachts wanneer hij wilt. En verder zien we wel hoelang ik nog BV blijf geven. Zolang Flynn het fijn vind en ik zelf ook ga ik denk ik nog wel even door. Want stiekem zie ik mij ook nog wel best lang blijven voeden. Want zoals Jennifer hier boven al schrijft, dat stoppen wordt vast wel een dingetje.

 4. Linda schreef:

  Hier na 17 maanden ook nog borstvoeding en ook nog best vaak op een dag. Sowieso bij opstaan, voor/na dutje, na avondeten en voor het slapen s’avonds. Maar tussendoor ook geregeld. Soms snachts nog. Ik denk dat het nog wel een hele tijd gaat duren voor ze zelf stopt.

 5. Alicia Hofman-Voshol schreef:

  Wat fijn dat ze nog steeds wilt drinken. Jij bent 1 van de voorbeelden geweest dat ik het bij mijn tweede kindje weer wilde proberen. Inmiddels zijn we 9 maanden verder en gaat het nog goed!

 6. Mieke schreef:

  Niet alleen een herkenbaar verhaal maar ook herkenbare reacties! Bij mij begon het 10 maanden geleden ook met ‘we zien het wel,ik hoop 6 maanden!’ Het ging in het begin heel lastig en ik had echt opstart problemen. Nu gaat het zo goed dat ik niet wil stoppen, Melle drinkt 2 of 3 keer per dag bij mij,soms ook nog snachts een keer extra. De vraag ‘krijgt hij nu nog steeds borstvoeding’ hoor ik vaak en ik worst daar wel onzeker van. Ik had vroeger ook het idee dat kindjes vanaf 1 jaar echt te groot zijn voor bv, maar dat is Melle over 2 maanden en ik vind hem nog helemaal niet te groot.

 7. Liess schreef:

  Wat fijn dat je melk productie zelfs in de zwangerschap zo stabiel is dat je het bij 1 of 2 voedingen kan houden.

  Ik geef nu 7 weken bv, bram is heel verkouden al een aantal weken en kan amper aan de borst dus hij krijgt nu een fles en ik kolf 4 x per dag. Ik zie wel hoelang, hopelijk iig 12 weken.
  Hij vind de fles trouwens ook wel prima hoor.
  Af en toe als die een verdrietig momentje heeft wil die nog wel even aan de borst maar omdat ie elke keer adem hapt laat ie elke keer mijn tepel los en word boos. 🙁

 8. Mariska schreef:

  @Liess: het he!pt om een druppel borstvoeding in het neusje te doen bij verkoudheid. Dan lost het namelijk op! Of stomen in de badkamer met hete douche aan. Zelf gebruik ik ook weleens neusspray om de neus vrij te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.