Babyhapjes; poging 1 – mislukt

babyhapjes 4 maand

Afgelopen maand is Lenn maar 300 gram gegroeid. Hij weegt nu 7 kilo en dat is een prima gewicht natuurlijk, maar zijn groeicurve buigt behoorlijk af. Ik hoef niet lang na te denken waar het door komt; hij spuugt namelijk steeds meer. Het lijkt met de dag meer te worden en hij begint ook opeens wat meer te huilen. Ik hoorde van andere moeders dat de reflux minder werd toen ze vaste voeding gingen geven en ik besloot het maar te proberen.

Ik was van plan om met vaste voeding te wachten totdat Lenn ongeveer 6 maanden is. Dat schijnt beter te zijn voor de darmpjes en Lenn leek nog genoeg te hebben aan borstvoeding, dus ik zag geen reden om eerder te beginnen. Maar doordat het spugen alleen maar erger werd en Lenn niet zo hard groeide, leek het me verstandig om het toch eens te proberen.

Net als bij Nomi begon ik met worteltjes. Nomi was 4,5 maand toen ze voor het eerst vaste voeding kreeg en het ging meteen heel goed. Bij Lenn ging het toch een beetje anders. Hij deed meteen zijn mond open toen hij het lepeltje zag (hij kent het natuurlijk door de vitamine D druppels), maar op het moment dat hij het hapje proefde, begon hij te huilen. Hij probeerde het weer uit zijn mond te drukken en ik was best verbaasd.

Ik troostte hem en ik probeerde nog een hapje. Want tja, het is natuurlijk even wennen. Hij ging weer huilen, ik troostte hem weer en vervolgens kon hij weer lachen. Onder het mom van ‘3 keer is scheepsrecht’ wilde ik het nog een laatste keer proberen. Lenn hield zijn mond stijf dicht, hij wilde het echt niet.

Hij heeft een tijdje bij mij gezeten en hij bleef een beetje jengelig. Toen ik hem naar bed bracht begon hij heel hard te huilen. Binnen een minuut was hij helemaal overstuur en hij had zijn hele bed ondergespuugd, dus ik haalde hem weer uit bed. Misschien waren het krampjes, misschien iets anders, maar het was in ieder geval heel sneu. We hebben een hele tijd samen op de bank gezeten en uiteindelijk bracht ik hem weer naar bed en is hij gaan slapen.

Ik had niet zo’n fijn gevoel bij de hapjes, maar ik wilde ook niet na 1 keer al stoppen. De volgende dag gaf ik hem weer een klein beetje wortel en bij het eerste hapje begon hij al te huilen. Dat was het moment waarop ik besloot dat hij er waarschijnlijk nog niet aan toe was. Ik had natuurlijk andere groente kunnen proberen, maar mijn gevoel zei dat ik er beter nog eventjes mee kan wachten.

We hebben dus nog geen oplossing gevonden voor het spugen, maar ik denk dat vaste voeding op dit moment nog niet gaat werken. Het verschilt natuurlijk per kindje en ik heb een aantal verhalen gehoord waarbij het wel heel goed ging, maar wij houden het voorlopig nog maar eventjes bij melk. En ondertussen gaan we op zoek naar een andere oplossing.

11 gedachten over “Babyhapjes; poging 1 – mislukt

 1. Gerdi schreef:

  Gewoon over een paar weekjes weer opnieuw proberen! Hier werd de reflux pas echt minder toen mijn zoon ging zitten.. Vaak zit er rond die leeftijd ook juist een daling in het gewicht bij borstgevoeden kinderen?? Succes!

 2. Kelly schreef:

  Ah gos wat zielig dat ie zo moest huilen. Maar goed van je dat je naar je gevoel luistert en het later nog eens probeert. Ik hoop dat jullie een andere oplossing voor de reflux kunnen vinden!

 3. Chantal schreef:

  Hier werkte johannes brood pitmeel door de voeding voor het overtollige spugen, misschien is dat ook wel een uitkost voor jullie, kan wel zijn dat je dan een iets grotere speen nodig hebt omdat de melk dikker wordt.

 4. Marloes schreef:

  Hee Malou een vriendin van mij haar zoontje heeft ook reflux en geeft borstvoeding. Ze kolfde 1 x op een dag een beetje zodat ze genoeg had om voor een voeding een papje te geven van haar melk en ….. Weet ik even niet meer maar wil haar wel voor je vragen. Bij haar werd het daar een stuk beter van! Groetjes, Marloes

 5. Caroline schreef:

  Het is niet fijn dat je niet weet waat het precies aan ligt. Misschien kan je is kijken op de facebookpagina van borstvoeding natuurlijk vbn, en daar de vraag stellen. Daar reageren ook lactatiekundigen en moeders met veel ervaring. Misschien dat iemand het daar herkend.succes

  Groetjes
  Caroline

 6. Marije schreef:

  Ik had ook zĂł gehoopt dat Fons meteen goed zou eten, maar hier ook drama. Ik probeer het nog wel af en toe, maar alleen als Fons een goede dag heeft. Wat een ellende he, dat constante spugen! Ik hoop dat Lenn snel minder last heeft van de reflux! Hoewel het eten geen haast heeft kan het je als moeder van een refluxbaby niet snel genoeg gaan…

 7. Margriet schreef:

  Kindjes moeten een smaak 7 keer proeven voor ze eraan gewend zijn. Misschien eerst met iets anders beginnen, maar ik zou het nog niet op geven als dit is wat je graag wilt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.