Reflux

reflux

Als sinds Lenn geboren is, spuugt hij veel. Ik was het totaal niet gewend, Nomi spuugde namelijk bijna nooit. Ik wist daardoor niet goed wat normaal was, maar volgens de kraamverzorgster spuugde Lenn niet te veel. Na de kraamweek werd het spugen steeds meer, en Lenn kreeg ook steeds meer krampjes. Ook had hij veel eczeem op zijn gezicht en daardoor vermoedde de arts op het consultatiebureau dat Lenn koemelkallergie heeft.

De makkelijkste manier om erachter te komen of het door koemelk kwam, was door zelf te stoppen met het eten en drinken van producten met koemelk. Als ik koemelk eet of drink komt dat in de borstvoeding terecht, en daar kan een baby last van hebben.

Dat deed ik en al snel werden de krampjes minder en ook zijn huidje zag er al snel een stuk beter uit. Het spugen werd ietsje minder, maar ik vond nog steeds dat hij veel spuugde. Toen we weer bij het consultatiebureau waren vroeg ik of dat normaal was. Er werd me verteld dat het geen reflux is als hij niet extreem veel huilt en goed groeit. Lenn zit boven het gemiddelde lijntje in de groeicurve, dus zijn groei blijft niet achter.

Tijdens die afspraak werden we doorgestuurd naar het ziekenhuis om nog een keer te laten luisteren naar zijn hartruisje. Terwijl de kinderarts naar zijn hartje luisterde, spuugde Lenn. Daardoor werd er per toeval reflux vastgesteld, de kinderarts hoorde op dat moment de oprisping. Verder is daar toen weinig mee gedaan, omdat Lenn goed groeide en er weinig last van heeft.

Lenn heeft gelukkig een milde vorm van reflux, maar er zijn veel kindjes die er een stuk meer last van hebben. Doordat het maagzuur telkens omhoog komt kan de slokdarm geïrriteerd raken en daardoor kan het spugen, maar ook het drinken kan pijnlijk worden.

De meeste kindjes groeien over reflux heen voordat ze een jaar oud zijn. Tot die tijd kun je wat dingen doen zodat je kindje wat minder last heeft van reflux. Het helpt bijvoorbeeld om het hoofdeinde van het bedje wat hoger te zetten, zodat het maagzuur minder snel terugloopt naar de slokdarm. Ook is het verstandig om je kindje na de voeding een tijdje rechtop te houden. Vaak vinden kindjes met reflux het fijn om op hun buik te liggen. Lenn slaapt vanaf dat hij een paar weken oud is al op zijn buik. Ik weet niet of het met reflux te maken heeft dat hij dat fijn vindt, het buikslapen zit namelijk behoorlijk in de familie.

Doordat Lenn er weinig last van heeft maak ik me er niet zo druk om, ik ga er vanuit dat het vanzelf wel overgaat. En ondertussen zet ik de wasmachine maar gewoon een keertje vaker aan.

Hebben jullie ervaring met reflux?

5 gedachten over “Reflux

  1. Sabine schreef:

    Hier ook ervaring met reflux, maar dan de verborgen variant. Helaas is daardoor haar slokdarm erg aangetast en wou ze niet liggen. Het is overgegaan toen ze ging zitten maar dat waren helaas lange maanden.

  2. Margriet schreef:

    Onze dochter heeft alleen rond de 6 tot 8 weken veel gespuugd, maar daarna was het weer over. Gelukkig, want ik vond het heel zielig om te zien. Het lijkt me erg vervelend als je kindje reflux heeft. Ik hoop dat hij er snel overheen is.

  3. Vanessa schreef:

    Heel herkenbaar! Onze oudste spuugde ook wel vaak, maar had er absoluut geen last van. Met Noor was het anders. Het kwam in grote gulpen en als ze niet overgaf, hoorde je de melk ‘gutsen’ in haar keel/buik. Ze krijgt nu omeprazole en we zijn aan 4maand met vaste voeding begonnen om die reden, en nu gaat het veel beter. Al merk ik wel dat ze gevoelig is aan bepaalde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.