Blij dat Sinterklaas weer weg is

sinterklaas

Een tijdje geleden vertelde ik jullie nog dat ik heel veel zin had in de Sinterklaastijd, omdat Nomi het nu allemaal goed begrijpt. In het begin was het ook allemaal hartstikke leuk, maar later bleek het allemaal toch wel heel erg spannend te zijn voor Nomi. Daarom vind ik het helemaal niet erg dat Sinterklaas weer terug is naar Spanje!

Eerst was het nog leuk

Voordat Sinterklaas naar Nederland kwam, werd er op de peuterspeelzaal al aandacht aan besteed. Nomi leerde Sinterklaasliedjes en ze kwam telkens thuis met verhalen over Sinterklaas. Ze vond het hartstikke leuk, en toen de intocht van Sinterklaas op televisie kwam, was ze heel enthousiast. De volgende dag kwam Sinterklaas aan in onze woonplaats en daar ging Nomi samen met Bart naartoe. Ze vond het spannend, maar ze heeft haar ogen uitgekeken.

Nomi was dolenthousiast toen ze haar schoen mocht zetten, en het was natuurlijk nóg leuker toen er de volgende dag een cadeautje inzat. Ze bleef het allemaal heel erg leuk vinden, totdat pakjesavond dichterbij kwam.

‘Ik vind Sinterklaas eng’

Op 1 december kwam Sinterklaas op de peuterspeelzaal. Toen ik dat vertelde was ze er niet zo enthousiast over. ‘Ik wil niet naar Sinterklaas’, ‘Ik vind Sinterklaas niet lief’ en ‘Ik vind Sinterklaas eng’, zei ze. Geen idee waar het door kwam, maar ze vond het allemaal een beetje té spannend.

Nomi sliep al een tijdje heel slecht, maar in de week voor pakjesavond was het nog veel erger. Ze werd zo ongeveer ieder uur wakker en ze was regelmatig echt in paniek. Overdag had ze het heel veel over Sinterklaas en ze vertelde regelmatig dat ze het eng vond. Ook wilde ze niet naar het Sinterklaasfeest op de peuterspeelzaal. Uiteindelijk toch wel, nadat ik haar had verteld dat er vast ook pepernoten zouden zijn.

Ze vond het hartstikke spannend, maar toch ook wel leuk. Ze wilde niet te dicht bij Sinterklaas komen, en ook de Pieten vond ze eng. Lenn vond het daarentegen heel interessant, en hij ging wel even bij Sinterklaas kijken.

Pakjesavond

De dag erna vierden we Sinterklaas bij mijn schoonouders en daar kwam Sinterklaas met een paar Pieten even langs. Nomi wilde eerst alleen maar op schoot zitten, maar uiteindelijk vond ze het toch niet zo eng. Ze kletste even met Sinterklaas, gaf high fives aan de Pieten en toen de cadeautjes uitgedeeld werden was ze dolgelukkig.

’s Avonds en ’s nachts was ze wat minder gelukkig, en ik werd ook niet zo blij van haar. Ze was helemaal in paniek, zei iets over Sinterklaas, en ze wilde niet slapen. Ze was duidelijk dingen aan het verwerken. De volgende dag gingen we naar mijn ouders om daar Sinterklaas te vieren, en in eerste instantie wilde ze daar helemaal niet naartoe.

Daar kwam Sinterklaas niet, en dat stelde haar enigszins gerust. Uiteindelijk had ze een hele leuke middag en ze vond het natuurlijk geweldig dat ze allemaal cadeautjes kreeg. Maar toen we ’s avonds naar huis reden, was ik toch wel heel blij dat het voorbij was.

De maandag erna

De volgende dag ging Nomi naar de peuterspeelzaal. Toen ik haar ophaalde kwam haar leidster naar me toe, en ze vertelde me dat ze Nomi nog nooit zo dwars had meegemaakt. Ze waren naar de basisschool geweest om te Pietengymmen, en Nomi was niet zo te genieten. Ze wilde er niet naartoe, daar wilde ze niks doen, ze wilde telkens samen met de leidster naar de wc, en vervolgens wilde ze haar Pietendiploma niet hebben. Toen het afgelopen was wilde ze haar jas niet aandoen, ze wilde niet naar huis, en ze wilde daar ook niet blijven.

Thuis vertelde Nomi me nog dat ze op de basisschool ging huilen en dat ze tegen de leidster zei dat ze naar mama wilde. Ik weet vrijwel zeker dat het met de spanning van Sinterklaas te maken heeft gehad, want normaal doet ze nooit zo op de peuterspeelzaal. Toen we thuis kwamen was ze hartstikke moe, en heeft ze voor het eerst in weken weer een middagslaapje gedaan.

En nu

Inmiddels is ze weer wat meer zichzelf, maar ze is nog steeds wel bezig met Sinterklaas. Dat hij weer in Spanje is, wat ze allemaal heeft gekregen, en ze zingt nog meerdere keren per dag Sinterklaasliedjes. Het heeft allemaal dus behoorlijk veel indruk op haar gemaakt, en ik ben erg blij dat de goedheiligman weer in Spanje is!

7 gedachten over “Blij dat Sinterklaas weer weg is

  1. Willemijn schreef:

    Ik ben een meelezer, maar ik wilde even zeggen: Herkenbaar! Mijn kinderen worden ook erg onrustig van sinterklaas. Ik ben dan ook best blij dat hij weer naar Spanje is!

  2. Merel schreef:

    Hier precies zo hoor. Het was allemaal vlak voor Pakjesavond toch best spannend en ook ik was blij dat Sinterklaas plaats maakte voor de kerstboom. Het was mooi geweest allemaal. Overigens snap ik Nomi wel hoor 😉 Op de ‘echte’ na vind ik Sinterklazen ook meestal maar eng.

  3. Maaike schreef:

    Oh wat naar daar Nomi het eigenlijk te spannend vindt! Dat maakt zo’n feest een stuk minder leuk helaas. Cas vond dicht bij sinterklaas komen overigens ook maar niks, maar ik merkte verder gelukkig weinig in draag of slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.