Boodschappen doen met een peuter

boodschappen doen met een peuter

De peuterpuberteit, ik heb er al een aantal keren over geschreven. Aan de ene kant is het een grappige fase, aan de andere kant kan het ook ontzettend frustrerend zijn. Want kijk, ik vind het hartstikke leuk dat Elena steeds meer een eigen persoonlijkheid krijgt en daar krijg ik geen genoeg van. Maar als ze dan gillend op de vloer van de supermarkt ligt omdat ze niet met me mee wil, vind ik het toch wat minder grappig. Daardoor is boodschappen doen met een peuter best een uitdaging, en vandaag vertel ik je daar wat meer over.

Boodschappen doen met een peuter

Nu we door de coronamaatregelen nog steeds erg weinig kunnen doen, ziet Elena een bezoekje aan de supermarkt echt als uitje. Als ik tegen haar zeg ‘Ga je mee naar de supermarkt?’ roept ze ‘Jaaaaa!’ en is ze helemaal blij. Meteen pakt ze haar jas en schoenen en vraagt ze ‘Auto toe?’.

In de supermarkt

Toen ze me laatst heel fanatiek probeerde te vertellen dat ik een zelfscanner moest pakken, snapte ik niet zo goed waarom ze dat deed. Ik had dat namelijk nog nooit gedaan, maar ik dacht, laat ik dat maar eens proberen. Later hoorde ik dat Elena samen met haar oma kennis had gemaakt met de zelfscanners en dat ze dat heel leuk vindt.

Dus ik besloot zelf mijn boodschappen maar eens te scannen. Elena zat in het karretje en vroeg de hele tijd ‘Ikke die?’ terwijl ze naar de zelfscanner wees. ‘Nee Elena’. ‘Ja?’ ‘Nee Elena’ ‘Ja?’… En zo ging dat nog even door. Terwijl ik de boodschappen pakte, zat zij al met haar vingertjes aan de scanner. Opeens had ik de details van mijn broccoli op mijn schermpje staan, in plaats van de lijst met boodschappen. Eh… Gelukkig kwam ik er zelf achter hoe ik dat weer weg kreeg. Bijzonder feitje; later hoorde ik dat ze dat soort dingen nooit doet als ze boodschappen doet met haar oma… Dan zit ze poeslief in het karretje en luistert ze hartstikke goed.

‘Klap?’

Na het scannen wil Elena zelf de boodschappen in de boodschappentas doen. Dingen die makkelijk kapot kunnen gaan, doe ik liever zelf. En daar was ze het natuurlijk niet mee eens, want telkens riep ze ‘Ikke doen!’. De dingen die ze er wel in mocht doen, gooide ze vrij lomp in de tas en vervolgens vroeg ze ‘klap?’. ‘Klap?’ ‘Ja, klap!’. De eerste paar keer snapte ik niet wat ze bedoelde, totdat ze haar handje in de lucht deed. Oh, ze wil een high five doen. Dus vervolgens deden we na ieder artikel die ze in de tas deed, een high five. Als ik iets in de tas deed, of we deden het samen, wilde ze geen high five doen. ‘Nee klap’, was haar reactie dan. High fives zijn blijkbaar alleen voor wanneer zij het zelf in de tas doet.

‘Ikke uit’

Halverwege de winkel bedacht ze opeens iets anders. Ze ging staan en zei ‘ikke uit’. Inmiddels weet ik dat ze de hele winkel bij elkaar gilt als ik haar er niet uit haalt, dus ik gaf er maar aan toe. Want op zich snap ik ook wel dat het voor een peuter leuk is om de winkel door te lopen. Dus ze ging lopend verder, totdat ze ook daar geen zin meer in had. Opeens ging ze stilstaan en toen ik vroeg of ze mee ging, was haar reactie ‘nee’. Ik liep een stukje verder, maar dat interesseerde haar niks. Een tijdje geleden kwam ze nog heel snel achter me aan als ik te ver weg was, nu gaat ze gewoon op de grond zitten. Ik besloot haar maar te gaan halen en haar in het karretje te zetten. Nou, dat was geen succes. Ze krijste de hele winkel bij elkaar en probeerde uit het karretje te klimmen. Gelukkig was ik bijna klaar en toen ik haar vertelde dat we naar de kassa gingen, was het opeens goed. ‘Ikke pier.’ ‘Wat?’ ‘Ja’. Hm, oké…

Elena had meer ervaring met het zelfscannen dan ik en vertelde me al precies waar ik naartoe moest. Ze wist ook al waar ik de zelfscanner moest laten en toen vroeg ze weer ‘Ikke pier?’. Deze keer wees ze naar het dingetje waar het bonnetje uitkomt, dus nu snapte ik wat ze bedoelde. ‘Even wachten Elena, die heb ik eerst even nodig om de winkel uit te komen’. Daar was ze het niet mee eens, dus ze was weer boos. Ik ging snel de winkel uit, vervolgens gaf ik het bonnetje aan Elena, en toen was alles weer goed. Jantje huilt, jantje lacht…

Hoe gaat boodschappen doen bij jullie als je je peuter meeneemt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.