Ik biecht op: ik had geen zin om weer borstvoeding te geven

borstvoeding

Terwijl ik Nomi en Lenn allebei borstvoeding heb gegeven, heb ik er tijdens de zwangerschap van Elena over getwijfeld. Waarom? Nou, ik had er gewoon niet zoveel zin in. Ik denk dat het ons bij Lenn een heleboel ellende had kunnen schelen als hij kunstvoeding had gekregen. En daarnaast vroeg ik me ook af of het wel handig was om Elena borstvoeding te geven met nog twee kinderen in huis.

Welk gedoe met Lenn?

Lenn had koemelkallergie. Maar volgens het consultatiebureau kon dat niet, want hij kreeg borstvoeding. Later bleek hij te reageren om de melk die ik at en dronk en die via de borstvoeding bij hem terechtkwam. Een allergietest of een doorverwijzing naar de kinderarts vond het consultatiebureau niet nodig, want ik kon het oplossen door zelf een koemelkvrij dieet te volgen. Ik wilde zelf graag borstvoeding blijven geven en ik had geen zin in (nog meer) strijd met het consultatiebureau, dus losten we het zelf maar op.

Als hij flesvoeding had gekregen, was het waarschijnlijk veel snel duidelijker geweest dat hij koemelkallergie had. En misschien was ik dan ook wat serieuzer genomen bij het consultatiebureau.

Borstvoeding geven aan je derde kindje

Maar goed, dat is natuurlijk achteraf praten. Verder leek het me ook best heftig om borstvoeding te geven terwijl ik Nomi en Lenn natuurlijk ook genoeg aandacht wil kunnen geven. Ook was ik bang dat het lastig zou zijn qua planning. Op maandag en donderdag moet ik bijvoorbeeld om 8.15 Nomi naar school brengen, dan door naar de peuterspeelzaal om Lenn te brengen, Lenn om 11.45 uur weer ophalen en dan moet Nomi om 14.00 uur weer van school gehaald worden. Daar tussendoor moet Elena eten en slapen en ik vroeg me af hoe ik dat allemaal moest gaan doen.

Vaak voeden

Baby’s die borstvoeding krijgen, drinken over het algemeen vaker dan kindjes die flesvoeding krijgen. De eerste weken is het helemaal niet gek om een baby 12 keer per dag te voeden. Dat is best vaak en ik dacht ‘hoe ga ik dat allemaal doen?’

Kiezen voor flesvoeding?

Ik hoorde dat het bij flesvoeding een stuk makkelijker is om een ritme te krijgen. En dat leek me best handig. Daarom heb ik er even over getwijfeld om flesvoeding te gaan geven. Borstvoeding op vaste tijden was ook een optie, maar als ik kijk naar hoe het voeden bij Nomi en Lenn ging, achtte ik de kans vrij groot dat het zou mislukken.

Toch borstvoeding

Al snel dacht ik ‘dat kan ik niet maken’. Ik heb Nomi 22 maanden borstvoeding gegeven en Lenn bijna een jaar, dus het voelde niet helemaal eerlijk om Elena geen borstvoeding te geven. Dat slaat misschien nergens op, maar zo voelde ik het. Daarom besloot ik toch te kiezen voor borstvoeding.

Blij met de keuze?

Momenteel ben ik heel blij dat ik ervoor heb gekozen om borstvoeding te geven. Het was in het begin even lastig en soms pijnlijk, wat waarschijnlijk kwam door Elena’s verborgen tongriempje. Maar momenteel gaat het allemaal ontzettend makkelijk. Soms is het even puzzelen wanneer ik Elena voed, maar over het algemeen voed ik haar op verzoek. En ze is een heerlijk tevreden baby, dus ik ben heel blij met mijn keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.