Borstvoeding geven aan je derde kindje

borstvoeding derde kindje

Laatst vertelde ik jullie al dat ik er een beetje tegenop zag om weer borstvoeding te gaan geven. Het leek me behoorlijk veel gedoe; borstvoeding geven terwijl je nog twee kinderen in huis hebt. Uiteindelijk besloot ik het toch te doen, want het voelde oneerlijk om Elena geen borstvoeding te geven, terwijl Nomi en Lenn dat wel hebben gekregen. Inmiddels krijgt Elena ruim 6 maanden borstvoeding en vandaag vertel ik jullie hoe ik het ervaar om borstvoeding te geven aan mijn derde kindje.

Aandacht verdelen

Tijdens mijn zwangerschap was ik bang dat het moeilijk zou worden om Nomi en Lenn genoeg aandacht te geven terwijl ik Elena aan het voeden was. Pasgeboren baby’s drinken behoorlijk vaak en als Elena drinkt, heb ik mijn handen even vol aan haar. Ik was bang dat Nomi en Lenn dat vervelend zouden vinden. In kunstvoeding gaat over het algemeen toch wat minder tijd zitten dan in borstvoeding, dus daarom heb ik even getwijfeld over welke voeding ik Elena zou gaan geven.

Gelukkig bleek dat niet te kloppen

Elena dronk als pasgeboren baby vrij vaak, maar ze was altijd best snel weer klaar. En als Elena aan het drinken was, vonden Nomi en Lenn het heel gezellig om bij ons op de bank te komen zitten. Ze keken hoe Elena aan het drinken was, we waren lekker aan het kletsen, keken samen televisie, of ik las ze een boekje voor.

Mijn handen waren toch iets minder vol dan ik dacht

Ik bleek mijn handen toch wat minder vol te hebben aan Elena. Met één arm houd ik haar vast als ze drinkt, en mijn andere hand heb ik vrij. Dus we lezen regelmatig een boekje terwijl ik Elena aan het voeden ben, of we spelen ergens anders mee. En nu ik drie kinderen heb, ben ik erachter gekomen dat ik behoorlijk veel kan met één hand!

Nomi en Lenn weten niet anders

Voor Nomi en Lenn is het de normaalste zaak van de wereld dat Elena regelmatig bij mij drinkt en ze hebben daar nog nooit een probleem van gemaakt. Als Elena een beetje jengelt vragen Nomi en Lenn regelmatig of ze even ‘uit mama’s borsten moet drinken’. En ze doen het regelmatig na, als ik Elena voed, voeden zijn hun poppen!

‘Mag ik ook eens proeven?’

Het was natuurlijk te verwachten en al vrij snel vroegen ze allebei of ze de melk ook eens mochten proeven. Persoonlijk vind ik het een vreemd idee om kinderen van 3 of 4 aan mijn borst te hebben en waarschijnlijk zijn ze de drinktechniek ook verleerd. Overigens vind ik het prachtig dat sommige moeders borstvoeding geven aan oudere kinderen hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar doordat Nomi en Lenn al zo’n tijd geen borstvoeding meer krijgen, laat ik het ze niet ‘live’ proberen.

Maar ze mochten het best proeven. Ik heb ze allebei een beetje gekolfde melk gegeven om te proeven. Beide vonden ze het erg zoet, en niet zo lekker. Grappig, aangezien Nomi bijna 2 jaar borstvoeding heeft gekregen, en Lenn bijna 1 jaar.

Helpen met flesjes geven

Nomi en Lenn zijn allebei vanaf het begin ontzettend betrokken bij Elena. Toen we gingen oefenen met flesjes, wilden ze graag helpen. Het heeft een hele tijd geduurd voordat Elena goed uit flesjes dronk (ze was namelijk nogal een flesweigeraar), maar toen het eenmaal goed ging, mochten we helpen. En dat vonden ze natuurlijk fantastisch!

Blij dat ik toch voor borstvoeding heb gekozen

Terwijl er natuurlijk niks mis is met kunstvoeding (Elena krijgt het ook wel eens als ik niet genoeg gekolfde melk heb), ben ik blij dat ik ervoor heb gekozen om haar borstvoeding te geven. Het gaat namelijk hartstikke goed en ik vind het vooral makkelijk dat ik het altijd bij de hand heb. Er hoeft niks opgewarmd te worden en ik kan haar voeden waar en wanneer ik wil.

Voor Nomi en Lenn bleek het dus ook geen enkel probleem te zijn. Doordat we het gewoon gezellig maken op de bank als ik Elena voed, vinden ze het juist leuk wanneer Elena gevoed wordt. Het zijn namelijk altijd erg leuke en knusse momentjes!

Een gedachte over “Borstvoeding geven aan je derde kindje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.