De echo

kusje broertje

Gisteren was het zover, om 17.00 uur moest ik in het ziekenhuis zijn voor een gespecialiseerde echo van het hartje van de baby. Dit vonden de artsen verstandig omdat ik de baby minder voelde en de ctg zag er niet helemaal uit zoals het hoorde (het hele verhaal vind je hier). Zoals gewoonlijk liep het weer lekker uit en rond half 6 was ik aan de beurt.

Ik moest tot vrijdag wachten, omdat ze de echo wilden laten doen door iemand die daarin is gespecialiseerd. Aan de ene kant baalde ik natuurlijk wel dat ik daardoor twee dagen moest wachten, aan de andere kant vond ik het wel heel fijn dat de echo gedaan werd door iemand die er echt verstand van heeft.

De gynaecoloog keek eerst naar de groei van het kindje (dat is nog steeds gemiddeld) en daarna heeft het hartje helemaal bekeken. Alles zag er helemaal uit zoals het moet en vervolgens heeft hij het hele kindje nog nagekeken. Hij heeft zo ongeveer de 20 weken echo herhaald en hij kon gelukkig geen afwijkingen vinden. Eigenlijk was alles precies gemiddeld, dus hij maakte zich geen zorgen.

Waar die dipjes in de hartslag nou precies vandaan komen is onduidelijk, maar het schijnt vrij veel voor te komen. Het heeft te maken met de onrijpheid van het hartje. Geen enkel hartje is bij deze termijn al helemaal rijp, maar bij sommige kindjes zorgt dat voor dipjes. Volgens de gynaecoloog gaat dit eigenlijk altijd vanzelf over. Alleen in ernstige gevallen niet, maar dan zou er vocht in het hartje en rond de lever te zien moeten zijn, en dat is niet zo.

Ik moet zeggen dat ik me er eigenlijk niet zo heel druk om heb gemaakt de afgelopen dagen. Leuk is anders, maar voor mijn gevoel zat alles wel goed. En mijn moedergevoel heeft me eigenlijk nog nooit in de steek gelaten, dus ik besloot er deze keer ook op te vertrouwen.

Natuurlijk is het wel heel fijn dat de baby (nog een keer) helemaal is nagekeken en dat alles er goed uitziet. Ik ben dus weer helemaal blij.

22 gedachten over “De echo

  1. Ester Schouten schreef:

    Wat fijn dat alles goed is! Toen ik zwanger was had ik het ook. Na de bevalling was er niks aan de hand met haar hartje, maar 10 maanden later bleek er toch een heel klein mini gaatje te zitten. Ze is nu 2 jaar en dit jaar bij controle van het hartje bij de cardioloog bleek dat het gaatjes is dicht gegroeid, gelukkig maar. Ze had er nooit last van gehad. Het werd pas ontdekt toen ze erg grieperig was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.