‘Een keizersnee is geen bevalling’

keizersnee

Dit hoor en lees ik wel eens en de eerste keer dat ik het hoorde, stond ik echt met mijn oren te klapperen. Er zijn zelfs (Facebook) clubjes met mensen die tegen keizersnedes zijn, en allerlei vreemde uitspraken doen over ‘moeders die niet zijn bevallen’.

Keizersnee

Nomi is met een keizersnede geboren. Niet omdat ik niet natuurlijk wílde bevallen, maar omdat ze in een stuit lag. Haar hoofd lag tegen mijn ribben aan, haar ene voet lag tegen de andere kant van mijn ribben en haar andere voet lag helemaal onderin mijn buik. Dit voelde ik zelf heel duidelijk en daarom wist ik al dat een stuitbevalling geen optie was. De echo bevestigde het, en in Nederland mag je op die manier niet natuurlijk bevallen.

We hadden een draaipoging kunnen doen, maar daar hadden Bart en ik geen goed gevoel bij. Er wordt dan gigantisch aan je kindje getrokken en de slagingskans is best klein. En als het lukt, is de kans aanwezig dat het kindje weer terugdraait. Het voelde allemaal heel onnatuurlijk en daarom kozen we ervoor om gewoon te accepteren dat het een keizersnede zou worden.

Natuurlijk was ik daar niet blij mee en wilde ik liever natuurlijk bevallen, maar het was niet anders. Hopelijk kan ik bij een tweede kindje wel natuurlijk bevallen. Als ik verhalen hoor van andere moeders, die natuurlijk zijn bevallen, ben ik wel een beetje jaloers. Natuurlijk is dat ook pijnlijk en misschien heb ik er wel een verkeerd beeld van, maar vooral het feit dat je zélf een kindje op de wereld hebt gezet, lijkt me heel bijzonder. En het feit dat je (meestal) geen drie dagen in het ziekenhuis hoeft te blijven en zelf voor je kindje kunt zorgen, lijkt me ook erg fijn.

Een keizersnee is geen bevalling?

Maar goed, sommige mensen vinden een keizersnee geen bevalling. Je kindje is volgens hen gehaald. Dat is ook zo, maar naar mijn mening is het dan nog steeds een bevalling. Een paar uitspraken die ik tegenkwam van ‘anti c-section’ clubjes zijn deze:

 • Face the facts; you didn’t really give birth. 
 • You caught a lucky break.
 • Please show respect to superior women who actually had what it takes to get the job done.

Superior women? Serieus?

Na borstvoeding versus flesvoeding, dragen versus niet dragen, rapley versus prakjes et cetera, is er dus een nieuwe discussie bij; keizersnee versus natuurlijke bevalling.

Nou is het echt niet zo dat ik er van wakker lig omdat ik het zo vreselijk vind wat er geschreven word op dit soort site. Het is meer dat het me ontzettend verbaast hoe naïef mensen kunnen zijn. Alle moeders die een keizersnee hebben gehad, worden over één kam geschoren en er wordt over ze gepraat alsof ze luie moeders zijn, die geen pijn willen voelen. Nou geloof me, ook een keizersnede doet ook pijn.

 

32 gedachten over “‘Een keizersnee is geen bevalling’

 1. Roxanne schreef:

  Whaaaaaat?!? Ik vind dat best een beetje domme uitspraken van die moeders! Een keizersnede leek mij absolute horror! Een pijnlijk litteken, bevallen op de OK… Nee natuurlijk zie je dat liever anders. En ik ben heel blij dat ik een natuurlijke bevalling heb gehad (met een klein uitstapje naar de OK voor de placenta…) maar we hebben niet alles voor het zeggen. Soms zijn dingen medisch niet mogelijk. Dan moet je wel. En het is heel fijn dat dit kan en dat de wetenschap zo ver is dat ze het van tevoren kunnen inschatten. Wel zo veilig voor moeder en kind. Ik zeg: laat je niet gek maken!

 2. Lifesabout schreef:

  Wat vreselijk zeg….zijn die clubjes er echt? Wow….dat doet gewoon zeer als je het leest. Een keizersnede is echt geen geluk hebben of een makkelijke weg kiezen. Het is ook een bevalling, een hele zware zelfs!

 3. Bianca schreef:

  Jeetje…normaal lees ik alleen lekker mee op he blog maar nu moest ik reageren… ik heb zelf ook een keizersnede gehad i.v.m. stuitligging, na 2 draaipogingen is het toch een keizersnede geworden. Uiteindelijk wil je het beste voor je kind en dan gaat het niet om wel of niet natuurlijk bevallen. Belachelijk dat er zulke “clubjes” zijn…

 4. Paola schreef:

  Jeetje dat daar clubjes voor zijn… Naar mijn mening betekend een bevalling dat je je kind op de wereld zet en maakt het daarbij niet uit hoe het gebeurd. Daarbij denk ik dat een keizersnede vaak onderschat wordt en dat mensen vergeten dat het soms beter voor het kindje is om daar voor te kiezen!

 5. Thea van Galen schreef:

  een bevalling is toch dat je kind geboren wordt?
  maakt dan toch niet uit hoe? wat een onzin!
  alsof een keizersnede een walk in park is
  Ken een aantal dames die maanden nog last hadden ervan.
  Terwijl anderen die natuurlijk bevallen dan veel sneller de oude waren.
  dus wat is dan beter..?

 6. PinkFairy schreef:

  Wow, hoe kunnen mensen dit zomaar roepen? En dat terwijl het herstel daarna bij keizersnee juist veel heftiger is… Wat een onzin, vaak is een keizersnee nodig om de baby te redden, dus als dat geen bevalling is…

 7. Leonie schreef:

  Heftig om te lezen!
  Keizersnede of niet, je hebt een kindje op de wereld gezet. Hoezo is dat geen bevalling?! Onzin!
  Ik hoop voor je dat je bij jeen mogelijk 2e kindje natuurlijk kan bevallen!

 8. Anneleen schreef:

  Lijkt me heel vreemd om zoiets te horen! Vaak ze gaan niet “zomaar” over tot een keizersnede. Dit doen ze toch niet zomaar?! Ik ben net blij dat ze zo ver zijn geëvolueerd in de medische wereld en dat er een keizersnede kan gebeuren, indien nodig. Probeer je hier niets van aan te trekken! In mijn ogen heb jij even goed Nomi op de wereld gebracht 🙂

 9. Sandra schreef:

  Goed artikel! Ik kan hier ook zo boos om worden dat een keizersnede geen bevalling is! Ik had bik de eerste een top bevalling, ging super snel ook. Maar bij de tweede was het anders.. Ik was thuis aan het bevallen, had 10cm ontsluiting en mocht persen maar het ging niet goed.. Meneer vond net nodig om te gaan draaien tijdens de bevalling en lag klem.. Dus met spoed naar het ziekenhuis en een spoedkeizersnede ondergaan.. Hoe bedoel je keizersnede is geen bevalling.. Bloedje link word ik van dit soort mensen die dat zeggen..
  Zo, das eruit haha!

 10. Denise schreef:

  Nou ja zeg…. Ik vind dit mega bizar.
  Ik heb 2 keizersnedes gehad en ben erg blij dat het mogelijk is,anders zou ik geen 2 gezonde kinderen hebben en het zelf kunnen navertellen.
  Vanwege een te nauw bekken zouden onze kinderen nooit en te nimmer normaal geboren kunnen worden. Natuurlijk had ik dit graag gewild, maar het is. het anders. En laten die dames zich niet vergissen, een keizersnede is een hele prestatie, tijdens en vooral het natraject.

 11. IK schreef:

  Ik ken het en het het eindelijk los kunnen laten.
  Als andere mensen dat vinden, ook goed.
  Als je een keizersnede hebt gehad weet je zelf dat dit ook geen pretje is, je hebt een flinke buikwond en kan niet direct weer alles doen (zoals sporten/tillen/etc).

  Maar wees er trots op dat je een kindje hebt, hoe deze ook ter wereld is gekomen, want een kind opvoeden, die taak wordt niet minder door een keizersnede, daar gaan je hart en ziel in zitten, soms is het superleuk, soms best zwaar en dat herkennen vast meer moeders

 12. Esther schreef:

  Ik heb zelf een keizersnee gehad, dit omdat ik geen keus had aangezien mijn dubbele baarmoeder en me placenta liet los had ook niet later in het ziekenhuis moeten zijn anders was me kind dood en ik ook. Dus voor mij was het niet anders. En ik heb totaal nergens last van gehad. En ik was al met 3dagen thuis. Alleen me zoontje die moest blijven, hij was te vroeg geboren. Had liever een natuurlijke bevalling willen hebben maar dat zit er voor mij niet in. En over litteken gesproken!!! Je ziet hem al niet eens meer. Ik weet waar hij zit maar je ziet hem niet meer dan moet je echt goed kijken hoor. Heb gewoon voor me kind kunnen zorgen zonder dat ik ergens last van had

 13. Angelique schreef:

  Ehhhhh keizersnee geen bevalling .. nou als ik 21 jaar geleden deze niet had gehad kon ik dit niet meer typen. Heb een tweeling en deze lagen beide in stuitligging. Als ik natuurlijk had moeten bevallen dan had ik het niet overleefd en me jongens ook niet. Geef mij maar natuurlijke bevalling.Heb ook de voorweeën gehad net als elke andere vrouw die op natuurlijke manier is bevallen. Maar omdat je lichaam niet natuurlijk mag bevallen kan je lichaam niet het proces afmaken wat normaal is. Want dan heb je minder last van de naweeën die ontzettend pijnlijk zijn omdat je buik open gesneden was. En de weken erna dat je niet zwaar mag tillen en ga zo maar door.
  Dus die zeggen keizersnee is makkie nou kan je zeggen NOT DUS !!!!

 14. Marlissa schreef:

  Wat een verhaal dat er dat soort dingen bestaan . Lees dit echt met tranen in me ogen. Heb zelf een moeilijk bevalling gehad en uit eindelijk een kijzersnee gehad ma wat ben ik blij dat dat bestaat anders had ik nu nie me dochter in de armen kunnen hebben

 15. Kirsten schreef:

  Ik zal wel iedereen tegen me krijgen als ik het allemaal zo lees maar een keizersnede is toch ook helemaal geen bevalling… het is de geboorte van je kind maar via een operatie.. niet via een bevalling.. Maar clubjes e.d. gaat me veel en veel te ver.. wat een onzin..
  Overigens heb ik zelf 3 keizersnedes gehad, 1 spoed en 2 geplande.. maar je zal mij dus nooit horen praten over mijn ‘bevallingen’… ;)…

 16. marga schreef:

  Wat een stom gepraat! Heb zelf een keizersnede gehad, halsoverkop richting OK, na een dag kritiek met mij en dochter gelukkig alles goed. Na 2 jaar normale bevalling volgens het boekje. Ja, een bevalling doet zeer, maar een keizersnede is nog veel pijnlijker. Als je kindje geboren is begint de ellende pas! Je hebt een grote operatiewond in je buik. Nou ik kan je verzekeren geen pretje met naweeën. Nu is het voor mij bijna 30 jaar geleden, 8 dagen ziekenhuis. Kom je thuis, geen hulp, je bent doodmoe ( oa van de narcose), weet niet hoe je een luier moet vouwen ( ja toen waren er nog stoffen luiers). Niemand die je met borstvoeding kan helpen. Niemand die het kraambezoek opvangt. 2 jaar daarna met baby naar huis, waar de kraamhulp alles versierd had, die me hielp, wat een verschil!. En nu beweren een aantal dames dat een een keizersnede geen bevalling is!!! Nee, het is veel erger dan een normale bevalling!

 17. Minke Maria schreef:

  Moederschap gaat niet over zwangerschap of bevalling, moederschap gaat over een kind verzorgen, het liefhebben en jouw best doen er een mooie volwassene uit groeit. Ongeacht hoe je bevalt en zelfs of het kindje biologisch uberhaupt wel van jezelf is. Oordelen als deze komen denk ik vooral voort uit onzekerheid, de angst die iedere moeder denk ik wel voelt ‘IK DOE HET TOCH WEL PERFECT HE????!!!!!!’

 18. Marlous schreef:

  WAT een lariekoek!
  Ik heb mijn oudste dochter via een (spoed)keizersnee gekregen, vanwege een stuitligging die helaas niet zelf doorgezet kon worden omdat haar bloeddruk omlaag ging tijdens mijn weeën. Dus binnen 15 min lag ik op ok met ruggeprik en wordt er in mijn buik gesneden. Door allerlei andere complicaties mag ik nooit meer normaal bevallen en ben ik voor zowel binnen als buiten getekend voor het leven. Was dit niet mogelijk geweest dan had mijn kind wat geboren werdt met een apgarscore van 1, het niet overleefd! Zij is om 22.30 geboren en door de enorme pijn die ik had na deze spoed bevalling heb ik haar pas om 2 uur ’s nachts in haar couveuse kon zien! Voor het eerst! Dus keizersnee is zeker bevallen en pijnlijk! En ik had ook inderdaad wel het verdriet van niet ‘zelf’ mogen doen, maar god wat was ik blij dat het mogelijk was, anders had ze het dus niet overleefd! Ze is nu kerngezond en super slim, leuk en mooi! 😉
  (P.s. Om niet iedereen bang te maken voor keizersnee, mij. 2e is prima verlopen en op de 3e dag mochten we samen naar huis!)
  Diegene die zeggen dat het geen echte bevalling is, zouden het van mij heel pijnlijk zelf mogen meemaken!!!!!!!

 19. maaike schreef:

  Ohhhh dammm dan heb ik een bevalling en geen bevalling gehad! ??Mijn zoon is natuurlijk gekomen, zijn zusje 45 min later met een spoedkeizersnee! Wat een domme mensen zijn er ook weer pfff. Eigenlijk zijn ze heel zielig!! Als je eigen leven zoooo saai is moet er maar weer een discussie komen over een of andere punt! Straks komen er nog clubjes met mensen die groen kunnen scheiten!! ???

 20. Mendy schreef:

  Wat, nou ja zeg. Wat een vreemde vrouwen heb je op de wereld. Ik heb een uur moeten persen voordat de arts besloot dat het te gevaarlijk was voor mijn zoon en voor mij om door te gaan. Als deze arts dit niet had besloten was het heel anders afgelopen
  Ik ben dan ook heel blij met mijn keizersnee. Wij keizersnee mama’s zijn ook gewoon bevallen

 21. Marije schreef:

  Ik ben het met je eens! Mijn situatie was hetzelfde als bij jou. Bij mij is er nog wel getracht de baby te draaien, maar de vrouwelijke gynaecoloog vond het toch te riskant. Achteraf gelukkig maar, want de placenta lag voor en dan was de bevalling een hel geweest met alle risico’s van dien.

  We mogen blij zijn dat het mogelijk is.
  Een goede vriendin moest tegen haar zin ook een keizersnede. Achteraf bleek het kindje de broze bottenziekte te hebben . Als hij via de normale weg was geboren had hij vreselijk moeten lijden en waren alle botten in het lichaam en hoofd gebroken geweest. Nu heeft ze nog enkele uren met hem kunnen knuffelen voor hij overleed.

  Dus wees niet te snel met oordelen. Het is vaak levensreddend.

 22. Leonie schreef:

  Zonder beide keizersnedes bij mij voor mijn mooie dochters, waren ze er niet eens geweest. Deze ” clubjes” zijn ziek en de energie niet waard, die steek ik liever in mijn dochters.

 23. Manon Freriks schreef:

  Onzin!!
  Ik ben met mijn oudste natuurlijk bevallen en bij de tweeling werd het een keizersnede onder narcose. Ja ik moest door de weeën heen bij de eerste en het op eigen kracht doen, maar was wel veel sneller hersteld na de bevalling zowel lichamelijk als geestelijk. Het moment dat de kleine geboren wordt is zo anders dan bij een keizersnede. Na de keizersnede heb ik 4 dagen in het ziekenhuis gelegen en duurde het een paar weken voordat ik hersteld was van de operatie en de narcose. En daarnaast heeft het me geestelijke ook meer moeite gekost te accepteren dat ik de bevalling heb gemist. Dus een keizersnede geen bevalling, ik vind het een hele bevalling!!

 24. Melissa schreef:

  Wat een onzin! Mijn oudste is ook met een keizersnede geboren, lag ook in stuit. Voor een draaipoging was het te laat, ik was al 38 weken zwanger. Ik baalde als een stekker! Buiten het feit dat de keizersnede zelf heel goed ging, heb ik het best als zwaar ervaren. Vooral het herstel, maar het zal ook gelegen hebben aan onze bezoeken aan neonatologie waar onze zoon een dag na geboorte kwam te liggen voor een week lang. Mijn dochter kwam via natuurlijke bevalling ter wereld dus ik heb het geluk beide meegemaakt te hebben en ik vind opmerkingen als hierboven beschreven echt klinklare onzin, ik bedoel, waar gaat het over? Het belangrijkste is toch dat je je kind gezond op de wereld zet, maakt het dan uit hoe? Vooral als je geen keuze hebt? Mensen houden gewoon van discussie uitlokken, heel irritant.

 25. Femke schreef:

  Jeetje, wat een onzinnige uitspraken! Een keizersnede is zeker wel bevallen en de nasleep is vaak een stuk langer en heftiger dan een natuurlijke bevalling. Nu weet ik wel dat er vooral in Amerika zulke groepjes zijn, zij zijn van expliciet tegen vrouwen die bewust kiezen voor een keizersnede (wat op veel plekken in Amerika erg normaal is). Ik vind nog steeds dat dit een keuze is die een ieder voor zich zelf maakt… maar waar maken mensen zich druk om!

 26. Joanne schreef:

  Normaal reageer ik niet op poste maar hiervoor een uitzondering.. zonder keizersnee was mijn 6 weken oude dochter nooit ter wereld gekomen, na 24 uur weeën en 9,5 cm ontsluiting bleek ze toch veel te hoog te liggen en sterrenkijker te zijn. Ik ben de gynaecoloog heel dankbaar dat hij tot deze conclusie kwam en mijn dochter ter wereld heeft gebracht voordat ze in nood zou komen. Daar naast is een keizersnee zeker geen pretje, voordat ik weer een beetje op de been was, was ik zo 4 weken verder en de wond blijft nog erg gevoelig.. als je het mij vraagt is elke vrouw die een kind op de wereld zet een super woman!

 27. Jorien Rademaker schreef:

  Wat een fraai artikel en nóg fijner al die mooie reacties. Fijn als mamma’s elkaar steunen ipv afvallen wat zo vaak op internet zo makkelijk gebeurt.
  Ikzelf begrijp de reactie wel..om er nou clubjes voor op te richten lijkt me een beetje zielig en zinloos; voel je jezelf daar toffer door? Schaam je!
  Ons lieve meisje had liggen hoelahoepen met d’r navelstreng en dus kwam ze ineens met spoed “via de arts”…
  Al heel veel jaren heb ik gefantaseerd over hoe ons kindje ter wereld zou komen. Mijn zusje is dé vroedvrouw (een echte én de allerbeste als ik mijn hart en iedereen om mijn heen mag geloven) en nu plots zou ik in het ziekenhuis geboren moeten worden ..met al die vreemden).
  Geen eigen gekozen muziek, niet de pijn die ik me zo resuliet al “Hollandse Vrouw” helemaal zélf zou dragen. De keizersnee kwam en de baby kwam en erg was heel veel geluk! …..Toch voelde het als een stuk falen, ik had het zó graag zélf gedaan….(.geen geknip…wel wat hechtingen….). In ons eigen huis, met mijn eigen vroedzus, eigen kaarsjes ipv een kil ziekenhuis waar niemand je kent en alle verlichting TL is..
  Ze voelt nog steeds als een cadeautje, alles verliep zo soepel (twee dagen later weer thuis) dat ik het gevoel van het “bevallen” gewoon een beetje heb gemist. Ineens was ze er!
  Hoop niemand te kwetsen, maar de”eenvoudig verlopende keizersnede” had voor mij meer pijn in m’n hoofd dan in mijn lijf.

 28. sabrina schreef:

  Aagh vreselijk! Wat kan je daar nou mee? Heb niet alle reacties gelezen, maar volgens mij zijn er niet veel vrouwen die het allebei hebben gehad en liever voor een keizersnee zouden kiezen. Als het niet anders kan he, anders lang leve de keizersnee natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.