Het kinkhoestvaccin tijdens de zwangerschap; ik koos er niet voor

kinkhoest vaccinatie zwangerschap

Je hebt er vast wel wat over gehoord of gelezen; het kinkhoestvaccin tijdens de zwangerschap. In het derde trimester van je zwangerschap kun je je laten inenten tegen kinkhoest (je krijgt dan het DKTP vaccin) en daardoor wordt je ongeboren baby ook ingeënt. Na lang twijfelen heb ik destijds besloten om het niet te doen, en vandaag leg ik uit waarom.

Toen ik zwanger was van Lenn

In 2016, toen ik zwanger was van Lenn, hoorde ik voor het eerst iets over de vaccinatie tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap. Er werd toen nog weinig over gesproken en ik kon er weinig informatie over vinden. Wat ik wel las, was dat kinkhoest in de zomer bijna niet voorkwam. Ik was in juli uitgerekend en voordat de herfst begon zou Lenn zijn eerste DKTP-vaccinatie al hebben gehad, dus ik koos ervoor om het niet te doen.

De zwangerschap van Elena

Toen ik zwanger was van Elena, werd me tijdens één van mijn eerste bezoeken aan de verloskundige verteld dat ik ervoor kon kiezen om me tijdens de zwangerschap te laten inenten tegen kinkhoest. De verloskundige was er heel open en eerlijk over en gaf me duidelijk uitleg. Ze vertelde dat er wel eens pasgeboren baby’s overlijden aan kinkhoest, maar ook dat het vaccineren nog vrij nieuw is, en dat er dus nog weinig bekend is over de gevolgen op lange termijn.

Keuze maken

Het voelde een beetje als kiezen tussen twee kwaden. Want je wil natuurlijk niet dat je pasgeboren baby kinkhoest krijgt, maar je wil ook niet dat ze iets overhoudt aan de vaccinatie. In eerste instantie neigde ik ernaar om het wel te doen. Elena zou namelijk op jonge leeftijd al op de basisschool en op de peuterspeelzaal komen en ik vond het een fijn idee dat ze dan beschermd zou zijn tegen kinkhoest. Maar ik besloot me er toch eerst nog wat meer in te verdiepen.

Iets wat me niet lekker zat, was het feit dat je niet weet hoe een ongeboren baby reageert op het vaccin. Als je baby ‘gewoon’ prikjes krijgt, houd je goed in de gaten of je kindje koorts krijgt, zich anders gedraagt, et cetera. Bij een ongeboren baby kan dat niet. Hier kon eigenlijk niemand me veel over vertellen.

Wat me ook niet helemaal lekker zat, was dat je je een paar jaar geleden niet mocht laten vaccineren tijdens de zwangerschap, want dat zou niet veilig zijn. Nou denk ik op zich dat het wel veilig is, maar met een nieuw vaccin weet je natuurlijk nooit wat de gevolgen op lange termijn zijn.

Toch niet laten vaccineren

Hierdoor heb ik er uiteindelijk voor gekozen om me niet te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Ik vond het echt een moeilijke keuze, maar hier had ik een beter gevoel bij. Ik hoopte dat de antistoffen die Elena via de placenta en later via de borstvoeding zou krijgen, genoeg zouden zijn om haar te beschermen.

Gelukkig heeft Elena geen kinkhoest gekregen en ik moet zeggen dat ik het een fijn gevoel vond toen ze haar eerste vaccinaties had gehad en beschermd was tegen kinkhoest.

Heb jij je laten inenten tijdens je zwangerschap? Waarom wel of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.