Kraamzorg kiezen; hoe deden we dat deze keer?

kraamzorg

Kraamzorg kiezen; ik vond het maar lastig. Na de geboorte van Nomi was ik niet zo heel enthousiast over de kraamzorg. Vooral het gefocus op haar gewicht overschaduwde de roze wolk. Gelukkig bleek na de geboorte van Lenn dat het ook anders kon, toen was ik een stuk positiever over de kraamverzorgsters. Toen we het eerste trimester goed door waren gekomen, begonnen we na te denken over hoe we de kraamzorg deze keer wilden regelen.

Welke kraamzorg kiezen we?

We hebben hier (voor zover ik weet) drie opties qua kraamzorg. Optie 1 was onze keuze bij Nomi. Daar neigde ik nu niet naartoe, doordat die kraamverzorgster ons niet zo goed beviel. Dat zegt natuurlijk niks over de andere kraamverzorgsters, maar toch had ik mijn twijfels.

Optie 2 is de kraamzorginstelling waar we bij Lenn voor gekozen hebben. We hebben toen 2 fijne kraamverzorgster gehad. Maar dat is nu precies wat me een beetje tegenstond. Ik wil namelijk liever de hele kraamtijd dezelfde kraamverzorgster. Voor mezelf vind ik het niet erg om verschillende kraamverzorgsters te krijgen, want de overdracht ging prima. Maar ik vind het voor Nomi en Lenn niet fijn. Zij moeten in de kraamtijd al aan heel veel nieuwe dingen wennen en dan is het wel zo fijn als we de hele week dezelfde kraamverzorgster hebben.

Optie 3 is een kraamzorginstelling waar ik vrij weinig over wist. Maar toen ik op hun website keek, was ik al snel enthousiast. Het is een kleinschalige instelling, ze zijn erg flexibel en ze hebben een eigen lactatiekundige. En ook fijn; je krijgt de hele kraamtijd dezelfde kraamverzorgster.

3 baby’s, 3 kraamzorginstellingen

Deze keer kiezen wij voor optie 3. Helemaal nieuw voor ons, maar ik heb er een goed gevoel bij. Van tevoren weet je natuurlijk nooit of je een kraamverzorgster krijgt waar je een klik mee hebt, maar ik ga er vanuit dat het goed gaat komen.

Hoeveel uren willen we?

Na Lenns geboorte hadden we 4 uur kraamzorg per dag. Dat beviel ons toen prima. De kraamverzorgster was er ’s ochtends om te helpen, maar eigenlijk hadden we weinig hulp nodig. Bij een tweede kindje weet je veel dingen natuurlijk al. De kraamverzorgster was vooral bezig met het huishouden en het was heerlijk dat we dat zelf niet hoefden te doen.

Meer uren?

Toen Lenn net geboren was, was Nomi 20 maanden oud. Ze wilde niet veel weten van mensen die ze niet kende en ze had weinig met de kraamverzorgsters. Ze speelde liever met mij of met Bart.

Nu is de situatie natuurlijk heel anders. Nomi is heel erg bezig met de baby en ze heeft me al een paar keer verteld dat ze overal mee wil helpen. En als Nomi dat wil, wil Lenn dat vast ook. Ze hebben dan natuurlijk school en peuterspeelzaal, maar ik heb het vermoeden dat Nomi het wel fijn vindt om dan een dagje (of meer) thuis te blijven bij de baby. En dan is het fijn om wat meer uren kraamzorg te hebben.

Op de site van de kraamzorginstelling staat dat ze graag tijd maken om leuke dingen te doen met de andere kinderen in huis. Dat is voor Nomi en Lenn natuurlijk hartstikke leuk. Ook zal het verzorgen van de baby soms wat langer duren als Nomi en Lenn willen helpen, dus ik denk dat we wel meer dan 4 uur per dag nodig zullen gaan hebben. Of nou ja, misschien niet nodig, maar dat is waarschijnlijk wel prettig.

Maximale uren

Daarom hebben we besloten om deze keer voor de maximale uren te kiezen. Dat is normaal gesproken 49 uur, maar door de keizersnede zullen dat wat minder uren zijn. Als we dan thuis zijn hebben we toch nog een fijn aantal uren per dag. We hebben dan genoeg tijd om om hulp te krijgen bij de verzorging van de baby, de controles, en het is ook wel lekker dat we de eerste dagen nog weinig hoeven te doen in het huishouden!

Een gedachte over “Kraamzorg kiezen; hoe deden we dat deze keer?

  1. Milou schreef:

    Aha… zo dus! Haha! Ik wilde je nog aanraden een zelfstandige kraamverzorgster te kiezen. Deze komt in je zwangerschap (één of meerdere keren) kennis maken en volgt helemaal hoe jullie het willen. Je weet zeker dat je haar hebt omdat ze meestal een paar weken tussen de uitgerekende datums laat van “haar kraamvrouwen”. Ik had een zzp’er die zich echt richtte op natuurlijke kraamzorg. Dus met warmtezorg (strikmutsjes, wollen kleertjes) en natuurlijke manieren van baby benaderen, inclusief “hands off” (dus dat alleen papa en mama de baby mogen aanraken). Heel fijn! Zowel bij Mees als bij Imme gehad. Bij Imme’s positieve test haar meteen weer gebeld omdat ze altijd snel vol zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.