Hoe weet je dat je kind hoogsensitief is?

hoogsensitief

Hoogsensitiviteit; het was iets waar ik wel eens van gehoord had, maar eigenlijk wist ik er niet veel over. Tot een jaar of 2 geleden; toen ik iets las over hoogsensitiviteit bij kinderen en opeens realiseerde ik me dat mijn eigen kind wel eens hoogsensitief zou kunnen zijn. Maar hoe weet je nou zeker of je kind dat is?

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit, of hooggevoeligheid, houdt in dat je gevoeliger bent dan de gemiddelde persoon. En dat geldt voor alle vlakken. Alle prikkels komen wat harder binnen, dus mensen die hoogsensitief zijn, zijn vaak ook gevoeliger voor bijvoorbeeld geluid.

Kenmerken van hoogsensitiviteit

Een paar kenmerken van hoogsensitiviteit zijn;

  • Emoties van anderen goed aanvoelen en hierdoor worden beïnvloed
  • Gevoelig zijn voor licht en geluid
  • Gevoelig zijn voor pijn
  • Gevoelig zijn voor kleren die kriebelen of niet lekker zitten (overprikkeling door kleding)
  • Bang zijn om fouten te maken
  • Veel details zien
  • Perfectionistisch zijn

Hoe wij erachter kwamen dat Nomi hoogsensitief is

Het was op de peuterspeelzaal al duidelijk dat Nomi een gevoelig meisje was, maar op de basisschool realiseerden we ons pas dat ze misschien wel hoogsensitief zou kunnen zijn. Als ze thuis kwam, vertelde ze bijvoorbeeld dat de juf boos was. Niet op haar, maar op andere kinderen. En dat vond ze heel erg. Of dat er een juf op het schoolplein heel boos keek. Ook weer niet naar Nomi, maar toch maakte het heel veel indruk op haar.

Ook op andere manieren merkten we dat de basisschool wel erg veel voor haar was en toen ik me verdiepte in hoogsensitiviteit, kwam ik erachter dat het waarschijnlijk daardoor kwam. Ze vond dat er vaak veel lawaai was op school, ze was bang om dingen fout te doen en ze was hartstikke moe als ze uit school kwam.

Een kenmerk van hoogsensitiviteit dat we bij haar ook veel zien, is het zien van details. Ze ziet echt alles. Als iemand naar de kapper is geweest, een nieuwe bril heeft, als er bij iemand thuis iets anders is… Niks blijft onopgemerkt. Ook in de Sinterklaastijd werd dat erg duidelijk, ze zag namelijk al vrij snel dat er dingen niet klopten.

Hoe weet je nou of je kind hoogsensitief is?

Hoogsensitiviteit is geen stoornis en het is ook niet iets wat je hebt, maar het is iets wat je bent. Het kan soms lastig zijn om hoogsensitief te zijn, maar aan de andere kant is het ook een mooie eigenschap.

Omdat het geen stoornis is, is er ook geen diagnose en geen officiële test om erachter te komen of je hoogsensitief bent. Op internet vind je wel verschillende zelftesten en dat kan wel helpen als je denkt dat je kind (of jijzelf) hoogsensitief is.

Hulp zoeken bij Hoogsensitiviteit?

Veel mensen kunnen prima omgaan met hoogsensitiviteit zonder professionele hulp. Als dat niet zo is, is het natuurlijk beter om wel hulp te zoeken. Zelf hebben we daar niet voor gekozen, omdat het momenteel prima gaat met Nomi. Ja, ze loopt met haar handen op haar oren als ze veel lawaai hoort en ze is regelmatig overprikkeld. Maar ze leert er steeds beter mee omgaan en wij ook, dus voor ons is professionele hulp niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.