Komt er nog een vierde kindje?

vierde kindje

Toen Nomi zou oud was als Elena nu is, was ik net zwanger van Lenn. Na Lenns geboorte sloot ik een derde baby niet uit, totdat hij een huilbaby bleek te zijn. Dat wilde ik niet nog een keer meemaken en daarom wist ik even heel zeker dat er geen derde kindje zou komen. Net nadat ik daar een blogje over had geschreven, veranderde ik van gedachten en daarna raakte ik vrij snel zwanger van Elena. En nu? Wil ik nog een baby? En kan dat überhaupt nog?

Ik kreeg een sterilisatie aangeboden

Toen ik 35 weken zwanger was en naar de gynaecoloog moest omdat ik twee keizersnedes had gehad, kreeg ik het aanbod om me tijdens de keizersnede te laten steriliseren. Daar heb ik even serieus over nagedacht, en uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om dat niet te doen. Een vierde keizersnede wordt meestal niet aangeraden, maar het verschilt heel erg per persoon. Ik vond het te definitief om me te laten steriliseren, zeker omdat ik inmiddels van mezelf wist dat ik behoorlijk van gedachte kan veranderen. Tijdens de volgende afspraak vertelde ik dat ik het niet wilde.

Nou wist ik dat de kans aanwezig was dat ik daar spijt van zou krijgen. Want als je gesteriliseerd bent, hoef je niet meer bezig te zijn met andere anticonceptie. Daarom heb ik er behoorlijk over getwijfeld, want het is niet echt een optie om me nu alsnog te laten steriliseren. Het is een flinke operatie en dat heb ik er niet voor over. Maar heb ik er spijt van? Nee, ik denk nog steeds dat het een goede keuze is geweest.

Een vierde kindje?

Je voelt het misschien wel aankomen; er komt geen vierde kindje meer. Ten eerste omdat ons gezin nu echt compleet voelt. Dat gevoel had ik nog niet eerder, maar nu weet ik dat het klaar is. Ten tweede is een zwangerschap na drie keizersnedes best risicovol. Mijn baarmoeder is drie keer opengesneden, tijdens de keizersnede van Elena werden er wat verklevingen gezien en tja, na iedere keizersnede is de kans op complicaties groter.

Verder moet ik er ook gewoon niet aan denken om weer zwanger te zijn. Ook een vierde kraamtijd klinkt voor mij absoluut niet aantrekkelijk. Ik heb ontzettend genoten van mijn laatste kraamtijd en Elena is een ontzettend lief baby’tje, maar ik ben ook wel blij dat ze nu wat groter is.

Compleet

Bart en ik zijn het er nu helemaal over eens dat we compleet zijn. Nomi niet, trouwens. Zij wil wel weer een baby, ‘want Elena is nu al bijna één’. Tijd voor een nieuwe baby, volgens haar. En op zich snap ik haar wel. Ze is gek op baby’s en als grote zus heb je natuurlijk vooral de lusten, en weinig lasten. Maar helaas, het gaat echt niet meer gebeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.