‘Maar wat dóe je nou eigenlijk precies?’

wat doe je

‘Maar kan ik die spullen dan bij jou kopen?’ ‘Maar hoe verdien je daar dan geld mee?’ ‘Wie betaalt dat dan aan jou?’ ‘Mag dat dan allemaal wel?’ ‘Dat verdien je dan zwart zeker?’. Dat zijn zomaar een paar vragen die ik wel eens krijg over mijn werk als blogger. Ik merk dat veel mensen niet helemaal begrijpen wat ik nou precies doe. Blogger is natuurlijk een relatief nieuw beroep, wat behoorlijk wat vragen oproept en waar mensen ook wel eens behoorlijk negatief over zijn. ‘Want als jij daarvoor betaald krijgt, klik ik echt niet op die link hoor!’

‘Wat doe je dan precies?’

Mijn vaste lezers weten waarschijnlijk wel zo ongeveer wat ik doe. Ik schrijf artikelen en ik probeer er minimaal vijf per week online te zetten. Soms lukt dat, soms ook even niet. Want tja, drie kinderen vragen best veel aandacht. Verder ben ik actief op social media, daar deel ik mijn blogs. Via Instagram verdien ik ook wel eens iets, door bijvoorbeeld een foto te posten voor bedrijven. En soms krijg ik gratis producten in ruil voor publiciteit op social media.

Op mijn blog gaat het vooral om links naar websites. Daar krijg ik voor betaald, want dat zorgt voor meer verkeer naar de websites. Die eigenaren van die websites betalen mij en vaak gaat dat via een ander bedrijf, die dit regelt voor websites. Om het even simpel uit te leggen: voor iedere link die ik plaats in opdracht van een bedrijf, krijg ik betaald. En soms krijg ik betaald om iets over een bepaald product te schrijven, in de hoop dat mensen dat product gaan kopen.

Hoe zien mijn dagen eruit

Wat weinig mensen weten, is dat het schrijven van artikelen eigenlijk maar een klein deel is van wat ik doe. Er gaat namelijk best veel tijd zitten in administratie, foto’s maken, mailen, et cetera. Ik moet al mijn uren bijhouden, er moeten facturen gemaakt worden, soms moet daar weer achteraan gemaild worden omdat facturen niet betaald worden (helaas gebeurt dat regelmatig) en ieder kwartaal doe ik BTW aangifte. Niet de leukste dingen, maar het hoort erbij. Het liefst ben ik alleen bezig met mijn blog en social media, maar zo werkt dat helaas niet.

Negativiteit

Bloggen is een ontzettend leuke baan, maar ik krijg er wel eens negatieve reacties op. Zo zei iemand laatst tegen me dat ze een product waar ik een artikel over geschreven had wel wilde kopen, maar dat ze dat niet via mijn link ging doen. Want ze wilde niet dat ik eraan zou verdien. Nou ja, oké, jammer.

Ook ontvolgen mensen me wel eens op Instagram omdat ik een gesponsorde post plaats. Er ligt nogal een taboe op geld verdienen als blogger of influencer. Ik snap zelf niet helemaal waarom, want niemand wordt er slechter van. Als je de post niet leuk vindt, scrol je gewoon door. Je hoeft het niet te liken of erop te reageren. Door dat wel te doen, help je mij om dit te kunnen blijven doen als baan. Gun je me dat niet? Dan like je het gewoon niet, zo simpel is het. Ik verplicht je nergens toe.

Als je via een linkje op mijn blog iets bestelt, verdien ik daar soms aan. Dat gaat via affiliatielinks, ik krijg dan een klein percentage van de omzet. Daar hoef jij als koper natuurlijk niks extra’s voor te betalen.

Andere vragen

Maar goed, nog even over die vragen. Mensen van onze generatie lijken over het algemeen wel te begrijpen wat ik nou precies doe, maar vaak hebben mensen die iets ouder zijn daar wat meer moeite mee. Ik krijg bijvoorbeeld wel eens de vraag wat ik allemaal verkoop, want ze zien op Facebook wel eens iets voorbij komen. Nou, ehm, ik verkoop niks. En leg ze dan maar eens uit wat ze dan wél doen…

Verder gaan mensen er al snel vanuit dat ik mijn geld zwart verdien. Zelfs onze hypotheekadviseur ging er vanuit dat ik mijn inkomsten niet opgaf bij de belastingdienst. Op dat moment stond ik nog niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar ik gaf mijn inkomsten natuurlijk wel gewoon op. Inmiddels ben ik al twee jaar ingeschreven bij de KvK en ik verdien echt niks zwart.

Welke vragen krijg jij vaak over je werk?

8 gedachten over “‘Maar wat dóe je nou eigenlijk precies?’

 1. lodi schreef:

  Hier denkt men vaak dat bloggen iets is wat je er even bij het, tot ik vertel wat je allemaal moet doen voor een blog aan SEO en social media etc. Ook vragen ze wel of ik soms een dagboekje online bij houd voor mijn kinderen. En als ik dans eg dat dit mijn werk is, snappen ze hier niks van.

 2. Jouvence schreef:

  Die vragen af en toe! 😉 Vreemde reactie van dat niet willen kopen via jouw link, omdat je er anders aan verdient en de hypotheekadviseur, aso!

 3. Manon schreef:

  Leuk dat je het toch gewoon doet ondanks het soms negatieve commentaar. Gewoon lekker doen wat je leuk vindt toch! Ik vind het alleen maar heel cool dat je er geld mee verdient.

 4. Deborah schreef:

  Hier zien ze bloggen niet echt als volwaardig. Er werd ook hard gelachen toen ik zei dat ik bloggen op mijn cv had staan. Ben het met je eens dat je niet alles perse hoeft te liken of leuk hoeft te vinden. Maar om nu direct te ontvlogen. Scroll dan gewoon door naar het volgende artikel…

 5. Marsha schreef:

  Wat belachelijk dat die persoon dan niet op je link wilden drukken zodat jij er niks aan kon verdienen. Echt zielig! En ik snap die taboo ook niet echt voor gesponsorde posts. Maar blijf gewoon goed doorgaan! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.