Wat deel je wel en wat deel je niet online?

wat deel je online

Soms vind ik het wel eens lastig om te beslissen wat ik wel en wat ik niet deel op mijn blog. Bij sommige dingen is het heel duidelijk; dat is privé en daar vertel ik niks over. Andere dingen mogen juist iedereen weten en deel ik heel graag. Maar dan is er ook nog een grijs gebied. Dingen op het gebied van zindelijkheid van de kinderen, dingen die te maken hebben met school, gezondheid en soms ook bepaalde meningen.

Wat ik wel deel

Bij de meeste dingen is het makkelijk hoor, die deel ik gewoon met jullie. Vaak zijn dat dingen die gaan over de kinderen en wat voor anderen soms wel herkenbaar is. Gewoon luchtige dingen, dingen die we hebben meegemaakt, et cetera.

Wat ik niet deel

Iets wat ik best van me af wilde schrijven, maar op dat moment nog niet wilde delen, was de weg naar het zwanger worden. Ik wilde niet dat iedereen wist dat we ermee bezig waren en ook de eerste weken wilde ik het voor me houden. Toen heb ik trouwens wel dingetjes getypt, en dat heb ik pas online gezet toen we de zwangerschap bekend hadden gemaakt.

Maar er zijn ook dingen waar ik echt niet over schrijf. Ik zal bijvoorbeeld geen dingen schrijven over andere kinderen dan die van mezelf. Oké, misschien heel kort en niet te gedetailleerd, bijvoorbeeld in het artikel over dat Nomi best eens terug mocht slaan. Maar ik zal zeker nooit namen noemen.

En dan zijn er nog meer dingen die ik privé vind. Ik treed bijvoorbeeld niet te veel in details over de zindelijkheid van mijn kinderen. En daarnaast zijn er natuurlijk nog meer dingen die ik privé vind, en waar ik niet over ga bloggen.

Het grijze gebied

Maar dan komt er het lastige; de twijfelgevallen. Als het over de kinderen gaat, denk ik ‘zouden ze hiermee gepest kunnen worden?’. Als het antwoord ‘ja’ is, gaat het artikel niet door. Soms overleg ik het met Bart, maar meestal is hij er wel makkelijk in. Zijn reactie is meestal ‘ach, zet toch gewoon online’.

Nomi’s hoogsensitiviteit is wel eens een lastig onderwerp. Ik zou er boeken over vol kunnen schrijven, maar lang niet alles wil ik delen. Klasgenoten kunnen het over een paar jaar allemaal teruglezen, en als ik bepaalde dingen online zet, kan dat voor haar in de toekomst best vervelend zijn. Daarom schrijf ik er niet zo vaak over.

Als ze klein zijn wel, maar later niet meer

Dan zijn er nog dingen waar ik wel over blog als mijn kinderen nog heel klein zijn, maar later niet meer. Dat Elena zichzelf drie keer op een dag heeft onder gepoept, mogen jullie best weten. Maar over de stoelgang van mijn peuter en kleuter zal ik weinig loslaten. Hetzelfde geldt voor hun gewicht. Mijn eigen gewicht vind ik privé, en daarom deel ik dat van Nomi nu ook niet meer. Niet dat dat iets is om je voor te schamen, maar als ze straks groter is, kan het voor haar best een gevoelig onderwerp zijn. En dan wil je niet dat er op je moeders blog te lezen is hoeveel jij woog toen je op de basisschool zat.

Over mezelf

Toen ik laatst een knobbel in mijn hals ontdekte, had ik helemaal geen zin om dat te delen. Maar toen ik een beetje gerustgesteld was, deed ik dat toch. Want het voelde gek om zoveel te delen, maar dit niet. En het is natuurlijk ook geen geheim ofzo.

Verder ben ik regelmatig geneigd om mijn eigen meningen te delen, maar soms denk ik dat ik me beter in kan houden. Laatst was ik ontzettend geneigd om mijn mening over de Pietendiscussie te delen. Twee jaar geleden heb ik er iets over gedeeld en tijdens de vorige Sinterklaastijd had ik er nog van alles over kunnen schrijven, maar ik besloot het niet te doen. Want ik heb jullie al eens verteld hoe ik erover denk, en ik wil ook niet ‘die blogger die telkens over de Pietendiscussie schrijft’ zijn.

Soms is het dus best lastig om te beslissen of ik dingen wel of niet deel. Daardoor staan artikelen wel eens een paar weken in mijn concepten, voordat ik uiteindelijk beslis dat het wel online kan. Of niet, en dan verwijder ik ze uiteindelijk!

Vind jij het moeilijk om te beslissen wat je wel en wat je niet op social media deelt?

Een gedachte over “Wat deel je wel en wat deel je niet online?

  1. Joyce schreef:

    Inderdaad lastig. Ik vind het al lastig beslissen of ik mijn dochtertje wel of niet herkenbaar op foto’s wil. Want eigenlijk mag best iedereen haar toetje zien, maar wat als iemand die foto misbruikt. Wat zijn jouw gedachten daarover?

    En soms in een blog, over een bepaald onderwerp denk ik, zouden anderen dat nou wel leuk vinden om te lezen… Maar goed, als ik het leuk vind om over te schrijven, zou dat genoeg moeten zijn, toch? ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.