Waarom ik doorslapen geen mijlpaal vind

doorslapen mijlpaal

Ook ik was zo’n moeder die vol trots het mijlpaalkaartje met de tekst ‘ik heb voor het eerst doorgeslapen’ naast mijn oudste legde en een foto maakte. Die foto deelde ik op social media en ik was hartstikke trotst. Want wauw, ze kon al doorslapen!

Doorslapen; een mijlpaal?

Nadat mensen hebben gevraagd of het goed gaat met Elena, volgt al snel de vraag of ze al doorslaapt. Ja, dat doet ze meestal wel. Ben ik trots op het feit dat ze doorslaapt? Nee. Niet dat ik er niet blij mee ben hoor, ik vind het heerlijk dat ik ’s nachts een aantal uren achter elkaar kan slapen. Maar het is niet iets waar ik een trots gevoel van krijg en ik zie het dan ook niet als een mijlpaal.

Dat was echt niet de laatste keer dat ze ’s nachts wakker is geweest

Elena was ongeveer drie maanden oud toen ze voor het eerst doorsliep. Doordat ik inmiddels wel wat ervaring heb als moeder, wist ik meteen dat ze echt nog wel eens ’s nachts wakker zou worden. Want tja, dat doen baby’s. En dat bleek ook wel te kloppen. Zo nu en dan is ze ’s nachts nog wakker. Omdat ze gepoept heeft, na een drukke dag met veel nieuwe indrukken… En soms weet ik ook gewoon niet waarom ze wakker wordt. Als ze huilt, haal ik haar uit bed en voed ik haar. Het kan me weinig schelen of ze die nachtvoeding echt nodig heeft, op dat moment heeft ze er behoefte aan en daarom krijgt ze dan een nachtvoeding.

Ook oudere kinderen worden ’s nachts wakker

Momenteel is Nomi ’s nachts vaker wakker dan Elena. Terwijl Nomi de baby was waarbij ik zo trots was dat ze doorsliep! Soms heeft ze eng gedroomd, soms heeft ze groeipijn, en ook zij weet soms niet waarom ze wakker wordt. En soms baal ik behoorlijk als ze me ’s nachts weer roept, maar het hoort erbij. Soms lijkt ze al zo groot, maar ze is natuurlijk nog maar 4 jaar. En dan heb je ’s nachts soms gewoon even je papa of je mama nodig.

Bijna niemand slaapt door

Zelf slaap ik bijna nooit door. Ik word regelmatig ’s nachts wakker, vaak zonder reden. Vervolgens ga ik dan weer slapen. Dat doen kinderen en baby’s ook, ook zij slapen bijna nooit de hele nacht door. Dat is helemaal niet erg, want de meeste kinderen leren om zelf weer te gaan slapen. Dan lijkt het alsof je kind doorslaapt, maar misschien is hij of zij wel een aantal keren wakker geweest. Vaak vergeten kinderen trouwens dat ze wakker zijn geweest. Nomi weet bijvoorbeeld vaak helemaal niet meer dat ik ’s nachts bij haar ben geweest. Dus ook als ze gewoon eventjes wakker is geweest en vervolgens weer is gaan slapen, zal ze dat waarschijnlijk niet onthouden.

Baby’s en kinderen weten zelf wat ze nodig hebben

En als baby’s ’s nachts wakker worden voor een voeding, zullen ze dat waarschijnlijk gewoon nodig hebben. Of misschien hebben ze even behoefte aan een knuffel of wat geborgenheid. Uiteindelijk zullen ze je ’s nachts niet meer nodig hebben, maar tot die tijd geef ik ze gewoon waar ze om vragen. Of nou ja, tot op zekere hoogte dan. Want toen Nomi laatst aangaf dat ze midden in de nacht graag naar beneden wilde om televisie te kijken, heb ik toch maar even ‘nee’ gezegd!

Een gedachte over “Waarom ik doorslapen geen mijlpaal vind

  1. Carmen schreef:

    Helemaal mee eens. Onze oudste zoon van 4 is een goede (door)slaper, altijd al geweest. Onze jongste van 2 wordt nog elke nacht wakker. En dat is ook oké, ieder kind heeft andere behoeften. Maar midden in de nacht tv kijken is daar idd niet 1 van denk ik :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.