Wanneer naar een groot bed?

groot bed

Veel van Nomi’s leeftijdsgenootjes slapen al in een peuterbed of en gewoon eenpersoonsbed. Toen ik zwanger was van Lenn moest er een bedje bijkomen en ik heb even getwijfeld om een groter bed voor Nomi te kopen. Uiteindelijk hebben we toch voor een ledikantje gekozen, want ik vond Nomi toen nog te klein voor een groot bed. Ze was 20 maanden toen Lenn geboren werd en ik had er weinig vertrouwen in ze in een groot bed zou blijven liggen. Maar inmiddels is ze ruim 2, en begin ik wel na te denken over een groot bed.

Ik wil het peuterbed graag overslaan en als haar ledikantje weggaat wil ik meteen een eenpersoonsbed voor haar kopen. Op dit moment gaat het nog prima in het ledikantje, maar uiteindelijk zal ze er natuurlijk te groot voor worden. Met haar 86 cm past het voorlopig nog prima en daarom gaan we over een tijdje eerst de zijkant van haar ledikantje eruit halen. Op die manier kan ze een beetje wennen aan een ander soort bed en als dat goed gaat, gaan we op zoek naar een eenpersoonsbed. Wanneer dat precies is weet ik nog niet zo goed.

Eerst moet ze bijvoorbeeld nog leren om onder een dekbedje te blijven liggen. Op dit moment heeft ze nog een slaapzak aan (en dat moet ook wel, want zonder slaapzak probeert ze uit haar ledikantje te klimmen). Ze heeft een dekbedovertrek in bed liggen en die doet ze altijd over als ze gaat slapen, maar ’s ochtends ligt ze er vaak niet meer onder. Binnenkort wil ik haar een dunnere slaapzak aandoen en dan doe ik het dekbed in het dekbedovertrek en ik ben benieuwd of dat goed gaat.

Als dat goed gaat kan haar slaapzak uit en de zijkant van haar ledikantje eraf en de stap daarna is het slapen in een eenpersoonsbed. Heel spannend natuurlijk en ik vrees dat ze regelmatig uit bed zal gaan, maar het lijkt me ook wel erg leuk. Om het voor haar ook leuk te maken wil ik van haar kamer dan wat meer een meidenkamer gaan maken. Hoe en wat weet ik nog niet precies. We kunnen het een beetje opnieuw gaan inrichten, wat nieuwe spulletjes kopen, misschien iets doen met een gaaf fotobehang.. Het moet in ieder geval wat meer een meidenkamer gaan worden, en geen babykamer meer. Ik denk dat Nomi dat hartstikke leuk gaat vinden en hopelijk is ze dan ook blij met haar nieuwe bed.

Het zal dus nog wel eventjes duren. Binnenkort gaan we oefenen met haar dekbed en dan zullen we wel zien hoe snel het gaat. Hoe oud waren jullie kinderen toen ze naar een groot bed gingen?

12 gedachten over “Wanneer naar een groot bed?

 1. Nicole schreef:

  Precies twee. Ze kreeg een groot bed met haar verjaardag. Zij sliep trouwens ook in een slaapzak en de dekens die ze had lagen altijd van haar af maar zijn gewoon direct over gegaan op dekbed. Ging vrijwel meteen goed haha, had niet eens nagedacht om dat geleidelijk te doen ?

 2. Tips voor Papa's schreef:

  Wij hebben voor J een ‘boomhutbed’ gekocht (bij LeenBakked) toen hij 2 werd en daar is hij heel blij mee. Het grote voordeel, vind ik, is dat er een soort van tuinhek omheen zit met alleen een opening bij het trapje. Het bed zit qua hoogte tussen een normaal bed en hoogslaper in. In begin waren we beetje bang dat hij eruit zou klimmen/vallen, maar dat is nooit gebeurd gelukkig. Verder slaapt hij (2,5 jaar oud) eigenlijk nog steeds regelmatig met een slaapzak, omdat hij dekbed van zich afschopt en dan midden in de nacht wakker wordt als hij alleen pyjama aan heeft.

 3. Roxanne schreef:

  Ik schreef vandaag net een stukje over Marcel en zijn nieuwe bed. Hij is nu 17 maanden, maar klom ook met slaapzak nog uit bed. Hij ligt nu met slaapzak op zijn peuterbedje. Dat dekbed wordt nog even wennen en dat vindt hij maar raar. Dat geeft niet, we doen het gewoon stap voor stap. Vanavond is pas dag 2 dus ik kan nog niet definitief vertellen of het een succes is, maar de eerste nacht ging goed en hij is nu ook gewoon naar bed gegaan.

 4. mama van dijk schreef:

  Super leuk Naomi is 23 maanden en we zijn er nu rustig mee bezig. vooral ook omdat ik het leuk vond een nieuw bed voor haar verjaardag te geven. Er staan nu twee bedjes en ze kiest elke avond voor het ledikantje met slaapzak. Prima, niks afdwinge:) Overdag wil ze steeds vaker spelen met de poppen rondom haar bed erg leuk!

 5. Maaike schreef:

  Mijn dochter was net twee toen ze over ging naar een groot bed. Van de een op de andere dag. Vandaag sliep ze in het ledikant in haar slaapzak en morgen sliep ze in het grote bed onder een dekbed. Niks oefenen of geleidelijk. We hadden een ledikant waar geen spijlen uit konden. Het ging vanaf dag 1 goed. In combinatie met een sleeptrainer om aan te geven wanneer ze uit bed mocht. Geen moment spijt van gehad. Ik zou zeggen gewoon doen en ik ben ervan overtuigd dat zij jouw ‘spanning’ hierover echt oppikt. Gewoon de situatie goed uitleggen en de nwe situatie aangaan! Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.