Een weekend terug naar de jaren ’50

jaren 50

Ik kwam op het idee toen ik ‘Call the midwife’ aan het kijken was, een serie die zich afspeelt in de jaren ’50. Het viel me op hoe anders mensen toen leefden, in de tijd dat er nog geen mobiele telefoons en internet was. Natuurlijk is het niet 100% betrouwbaar aangezien de serie in 2013 werd gemaakt, maar ik ga er vanuit dat de grote lijnen wel klopt. Dat leven zonder internet, laptops, mobiele telefoons, televisie, et cetera wil ik ook wel eens ervaren. Daarom ga ik aankomend weekend terug naar de jaren ’50.

Internet

Wij als ‘millennials’ kunnen het ons nauwelijks voorstellen hoe het leven er toen uitzag. Althans, ik vind het zelf moeilijk om daar een beeld bij te krijgen. Ik gebruik internet echt heel veel, voor social media, om te bloggen, om dingen op te zoeken.. En ook gewoon voor ontspanning. Dit weekend gaat het internet op mijn telefoon uit, mijn laptop blijft dicht, en ook Netflix moet even een paar dagen wachten. Ik moet dus eventjes afkicken van Orange Is The New Black haha.

Mobiele telefoon

Mijn telefoon gaat niet uit, maar ik gebruik hem alleen om te bellen. We hebben namelijk geen vaste telefoon, en ik wil wel bereikbaar zijn. Dat waren mensen in de jaren ’50 ook, dus daarom laat ik mijn telefoon aanstaan. Oké, het is natuurlijk wel een beetje anders. Mensen liepen toen niet met een iPhone of een Samsung Galaxy S8, maar om nou voor dit weekend op zoek te gaan naar een ouderwetse telefoon vind ik een beetje teveel van het goede. Internet gaat wel uit, en ik blijf ook van mijn andere apps af.

Televisie

Ik kijk niet vaak televisie, en dit weekend helemaal niet. In de jaren ’50 hadden alleen rijke gezinnen een televisie, en ik zag in een scène van Call The Midwife dat er tientallen kinderen voor een raam stonden om een glimp van een televisieprogramma op te vangen. ‘Normale’ mensen keken geen televisie, en ik dus ook even niet. Netflix valt onder internet, dus dat gebruik ik ook niet.

Foto’s maken

Ik maak ontzettend veel foto’s, vooral van Nomi en Lenn. Ik vind het zonde om leuke momenten niet vast te kunnen leggen, dus ik blijf gewoon foto’s maken (in de jaren ’50 bestonden er ten slotte ook al fototoestellen). Daarvoor speel ik een beetje vals, want ik gebruik er mijn telefoon wel voor. Ik vind het namelijk niet handig om mijn camera overal mee naartoe te nemen.

Andere apparaten

In de jaren ’50 gebruikte men voor de was een ‘langzaamwasser’, de voorloper van een wasmachine. Je snapt waarschijnlijk wel dat het me een beetje te ver gaat om daarnaar op zoek te gaan, dus de was doe ik wel gewoon in onze wasmachine. De droger daarentegen blijft uit.

Verder ben ik op zoek gegaan naar welke huishoudelijke apparaten al bestonden in de jaren ’50, en dat waren er al best veel. De koelkast, waterkoker, afwasmachine (deze bestaat al sinds 1850!) en stofzuiger waren er al. Dat scheelt dus weer haha!

Een weekend terug naar de jaren ’50

Het grootste verschil is dus het internet, mijn laptop en social media. Daar moet ik even van afkicken en ik ben heel benieuwd hoe ik het vind. Waarschijnlijk is het wel echt even anders, want mijn telefoon zit best wel aan mijn hand vastgeplakt..

Begin volgende week zet ik er een verslagje over op mijn blog, dus dan lezen jullie hoe ik het vond, en of het gelukt is. Dit weekend hou ik met pen en papier bij hoe ik het gaat, want ik kan mijn laptop natuurlijk niet gebruiken. En volgende week lezen jullie het!

6 gedachten over “Een weekend terug naar de jaren ’50

  1. Sylvia schreef:

    Wat een leuk initiatief. Misschien moeten we dit allemaal eens proberen. We zijn tegenwoordig ook zo afhankelijk van het internet. Denk bijvoorbeeld aan routemaps vroeger moest je kaartlezen, vermaak van kinderen oh ga maar even op de tablet maar er zijn nog zoveel meer andere mogelijkheden. We staan er eigenlijk veel te weinig bij stil Hoe “verslaafd” we aan de technologie zijn geraakt..

  2. Rachel schreef:

    Wat een super goed idee (en mega goede serie!). Ik moet ook gaan minderen en misschien is zo’n cold turkey afkickweekend wel een goede. Onze camera is best praktisch, dus ik zou m’n telefoon uit kunnen zetten. Niet dit weekend, want dan moet ik werken en zonder telefoon ben ik nergens (wekker, foto’s van de kinders via whatsapp als je op je werk bent, klok, google om voor de clienten dingen op te zoeken…. ja ik heb hem echt nodig)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.