Weer naar de kinderarts

hartruis baby

Vorige week dinsdag hadden we een afspraak bij het consultatiebureau en de arts vroeg of we wisten dat Lenn een hartruisje heeft. Ja, dat wisten we. Daarvoor zijn we een tijdje geleden naar het ziekenhuis geweest en de kinderarts dacht dat er niks aan de hand was. ‘Is er toen ook een echo gemaakt?’ ‘Nee dat niet’. ‘Dan ga ik nog even contact opnemen met het ziekenhuis, want dat lijkt me wel verstandig’.

Wéér dat hartje dus. Eerst tijdens de zwangerschap, toen 2 dagen na zijn geboorte, toen 2 maand later en ook nu Lenn 3 maanden is komt het weer terug. Ik vroeg wat ze dacht dat het was en ze zei dat ze vermoedde dat Lenn een gaatje in zijn hart heeft. Ze vertelde er meteen bij dat dat heel veel voorkomt en dat het meestal vanzelf dichtgroeit, maar ik heb wel eens leuker nieuws gekregen.

kindergeneeskunde

Gisteren hadden we een afspraak bij de kinderarts. Dezelfde kinderarts als die de vorige 2 keer heeft geluisterd en hij hoorde nog steeds zo ongeveer hetzelfde. Hij heeft een collega mee laten luisteren en ze vonden het beide totaal niet zorgwekkend en ze vonden het niet meteen nodig om een echo te maken. Als ik het heel graag wilde, wilden het wel doen, maar als ze op deze leeftijd een klein gaatje ontdekken doen ze toch niks, omdat de kans heel groot is dat het nog dichtgroeit. Ook gaat het verder heel goed met Lenn, dus volgens de kinderartsen hoef ik me geen zorgen te maken.

Wel moeten we over 4 maanden nog even terug komen en dan gaan ze weer luisteren naar zijn hart. Als het ruisje dan nog hoorbaar is gaan ze eventueel een echo maken om te kijken waar het ruisje vandaan komt. Ze vermoeden nu dat het door de vorm van zijn hart komt en dan is er dus niks aan de hand. Voor nu gaan we daar maar gewoon vanuit.

Wel is er reflux vastgesteld. Ik had al het vermoeden dat Lenn reflux zou hebben doordat hij veel spuugt, en toevallig spuugde hij op het moment dat de kinderarts naar zijn hartje aan het luisteren was. Ze hoorde de oprisping en ze vertelde dat het reflux is. Ook dat komt veel voor en bij Lenn is het een milde vorm. Hij groeit goed en hij huilt niet heel veel, dus daar doen ze niks aan. Meestal gaat het vanzelf over voordat kindjes een jaar zijn.

Nou vind ik dat ik het ziekenhuis dit jaar wel vaak genoeg van binnen heb gezien en ik hoop dat we er dit jaar niet meer naartoe hoeven. En ik heb goede hoop dat dat gaat lukken 🙂

9 gedachten over “Weer naar de kinderarts

  1. Esmee schreef:

    Bij mijn zoontje werd ook een hartruis vastgesteld kort na de geboorte, een zogeheten ASD. Na een echo bleek dit niet ernstig te zijn en omdat het voorderest goed ging met hem moesten we een jaar later terugkomen. Na een jaar bleek het helemaal dichtgegroeid te zijn (gat van 4 cm) en is hij gezond verklaard! Nooit leuk om zoiets mee te maken, maar als het verder goed gaat dan is dat ook geruststellend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.