Tips om je kinderen (ook in de herfst) lekker buiten te laten spelen

buiten spelen herfst

De herfst komt eraan en dat betekent dat je kinderen weer wat meer binnen zullen spelen. Helemaal niet erg, want ik snap heel goed dat ze geen zin hebben om in de regen buiten te gaan spelen. Maar altijd maar binnen zijn is ook niet ideaal en daarom spelen mijn kinderen ook in de herfst regelmatig buiten. Vandaag geef ik je een paar tips over hoe je je kinderen ook in de herfst wat vaker buiten kunt laten spelen.

1. Vriendjes en vriendinnetjes opzoeken

Nu mijn twee oudsten groot genoeg zijn om alleen buiten te spelen, zoeken ze regelmatig vriendjes en vriendinnetjes op. Er wonen een aantal vriendjes en vriendinnetjes vlakbij en daar gaan ze regelmatig naartoe. We hebben de afspraak dat ze niet zomaar bij iemand binnen gaan spelen (want als ik niet weet bij wie ze zijn gaan spelen, moet ik alle vriendjes en vriendinnetjes langs om ze terug te vinden), dus dan spelen ze lekker in het speeltuintje of gewoon ergens in de wijk.

2. Speeltuinen

Onze tuin grenst aan een speeltuin. We hoeven alleen maar de poort open te doen en ze kunnen lekker gaan spelen. Nomi, Lenn en Elena zijn alle drie regelmatig in de speeltuin te vinden en daar hebben ze het eigenlijk altijd heel leuk. Soms ga ik met ze naar een andere speeltuin, want altijd maar in dezelfde speeltuin spelen kan uiteindelijk wel een beetje saai gaan worden. De ene keer lopen we naar een andere speeltuin in onze wijk, en soms stappen we in de auto en rijden we naar een speeltuin wat verder weg.

3. Binnenspeelgoed meenemen naar buiten

‘Ik wil niet naar buiten, ik wil met de poppen spelen’, is iets wat ik wel eens hoor. ‘Dan neem je je poppen toch mee naar buiten?’. Vaak zitten ze dan onder de overkapping op onze tuinbank te spelen met hun poppen. Zo zijn ze lekker buiten, en kunnen ze toch overal mee spelen.

4. Hutten bouwen

Wat hier echt een groot succes is, is hutten bouwen. Mijn man heeft een tijdje geleden samen met de kinderen een boomhut gemaakt, en die blijkt nooit af te zijn. Lenn gaat bijna iedere dag wel even naar de boomhut en dan gaat zijn gereedschapskist bijna altijd mee. Laatst hebben ze een tafel gemaakt, verder heeft de boomhut nu een bed en zelfs een dansvloer. En daar zijn ze regelmatig te vinden!

5. Zorg voor leuk speelgoed in de tuin

Leuk speelgoed hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Bij ons is de zandbak nog steeds een heel groot succes. Een tijdje geleden hebben we bij de Action een tennispaal gekocht en daar wordt heel veel mee gespeeld (en ik moet toegeven dat ik het zelf ook best leuk vind om ermee te spelen). Elena kan zich heel goed vermaken met een bal, Lenn speelt vaak met de graafmachine en Nomi is vaak aan het balklopen over het randje van de zandbak.

6. Op zoek naar eikels, kastanjes, et cetera

Eikels en kastanjes zijn vaak erg interessant voor kinderen. Ik kom ze overal in huis tegen, zelfs in de wasmachine. Als de herfst straks echt is begonnen, gaan we zeker weer op zoek naar mooie eikels, kastanjes en andere dingen die we op de grond vinden. Die doen we dan allemaal in een vaas, want de kinderen willen ze natuurlijk wel bewaren.

7. Wandelen

Hier in de omgeving zijn hele mooie plekjes om te wandelen, en als het weer een beetje meewerkt, vind ik het hartstikke leuk om een stuk te gaan wandelen. Ik moet zeggen dat de kinderen niet altijd even enthousiast zijn als we zeggen dat we gaan wandelen, maar uiteindelijk vinden ze het vaak erg leuk.

Spelen jullie kinderen vaak buiten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.