Even een beetje gas terugnemen

gas terugnemen

Moet ik dit wel met jullie delen? Stel ik me aan? Of ben ik nu een zeikerd? Nou ja, ik doe het toch maar… De laatste tijd merk ik dat ik teveel hooi op mijn vork neem. Drie kinderen, 2 blogs, het vloggen, social media… Oh, en dan doe ik ook nog een poging om Spaans te leren. Ik merk dat het even te veel is geworden en dat ik een beetje gas terug moet nemen.

Gas terugnemen

Terwijl Bart naar de Formule 1 aan het kijken is, denk ik na over een titel voor dit artikel. ‘Een beetje gas terugnemen’ is wat in me op komt als ik de commentator iets hoor zeggen over gas geven. En dat is precies wat ik moet doen; een beetje gas terugnemen. Want het wordt even een beetje te veel.

Stress

Ken je dat gevoel dat het net is alsof je ergens van schrikt, terwijl dat eigenlijk niet zo is? Dat had ik de laatste tijd steeds vaker. Verder heb ik continu het gevoel dat ik nog van alles moet doen. Wat op zich ook zo is, want ik kom dus nergens aan toe. Ik ‘moet’ nog een blogje schrijven, ik ‘moet’ nog een foto op Instagram zetten, et cetera.

En het nadeel van zzp’er zijn, is dat je altijd nog meer kunt doen. Het is niet zo dat ik om 17.00 uur naar huis ga en dat ik dan niks meer hoef. In principe kan ik op elk moment aan het werk gaan. Ik kan altijd meer vooruit schrijven, actiever zijn op social media, oude artikelen aanpassen zodat ze beter vindbaar zijn… Er is dus gewoon altijd wel iets te doen.

Wel of niet doorgaan met vloggen?

Eigenlijk past vloggen totaal niet bij me. Ik ben absoluut niet iemand die veel praat en ik hoef ook niet perse in de belangstelling te staan (klink niet logisch hè, als blogger? Toch is het echt zo.). Ik heb helemaal niet het lef om in het openbaar de camera op me te richten en een verhaal te vertellen. En daar komt nog eens bij dat het overgrote deel van mijn volgers liever artikelen leest dan naar vlogs kijkt. Dus waarom doe ik het eigenlijk?

Tja, goede vraag. Maar ik vind het gewoon leuk. Thuis vind ik het leuk om tegen mijn camera te praten (misschien doordat ik dan even op een ‘grotemensentoon’ kan praten en dingen kan vertellen die mijn kinderen niks interesseren). Verder vind ik het leuk om de kinderen te filmen en die video’s vind ik een leuke herinnering voor later. Ook Nomi en Lenn vinden het leuk om gefilmd te worden en dingen te vertellen aan de camera (hoewel Lenn de laatste tijd telkens zijn mond wijd wagen open zet en ‘Aaaaah’ roept als ik de camera aanzet, maar goed).

Er gaat vreselijk veel tijd in het editen zitten en daarom heb ik mijn vlogs al verplaatst, zodat ik meer tijd heb om het te editen. Verder heb ik regelmatig beelden die ik niet kan gebruiken. Andermans kinderen duidelijk herkenbaar in badkleding in mijn vlog laten zien? Dat vind ik echt niet kunnen. Daarom heb ik laatst, tijdens ons uitje naar het strand, heel veel beelden kunnen verwijderen.

Ik heb besloten om er nu nog wel mee door te gaan, maar dan op een iets rustigere manier. Ik wil me niet meer verplicht voelen om iedere dag te vloggen, dus het zal waarschijnlijk wel gebeuren dat ik een keer een dag oversla. Maar daar liggen jullie vast niet van wakker. En doordat ik nu meer tijd heb voor het editen (het hoeft nu niet meer perse op maandag) gaat het hopelijk iets relaxter.

Even rustig aandoen

Mijn hoofd zat zo vol, dat ik totaal niet efficiënt aan het werken was. Ik schreef halve artikelen en vervolgens ging ik weer bezig met iets anders (wat soms ook door de kinderen komt hoor, want die wachten bijvoorbeeld niet met wakker worden totdat ik klaar ben met een artikel). Daarnaast had ik ’s avonds totaal geen energie meer en ook mijn inspiratie was ver te zoeken als de kinderen in bed lagen. Ik maakte lijstjes, maar als ik daar ’s avonds naar keek, kon ik me er niet toe zetten om er een leuk artikel van te maken. En dan kan ik het beter maar gewoon niet doen, want als ik perse op dat moment moet bloggen, wordt het sowieso geen leuk artikel.

Daarom besloot ik om even wat meer rust te nemen. Voor zover dat mogelijk is dan, met drie kinderen in huis. Maar zij zullen altijd voor gaan, dus het bloggen, vloggen en alles wat daar verder bij komt kijken, moest maar even wachten.

Ontspannen

Laatst, toen Lenn en Elena allebei in bed lagen en Nomi op school was, kon ik me er niet toe zetten om een artikel te schrijven. En wat doe ik dan meestal? Dan ga ik achter mijn laptop zitten en doe ik toch een poging, wat 9 van de 10 keer niks wordt. Deze keer besloot ik het niet te doen. Ik besloot een film te gaan kijken en even te ontspannen. (Wel een Spaanse, want dan kon ik mijn Spaans nog een beetje verbeteren en voelde het alsof ik toch nog een klein beetje iets zinnigs deed.) En wat was dat lekker zeg! Even pauze, in plaats van de hele dag maar door willen gaan. Een pauze van anderhalf uur, helemaal voor mezelf. Dat doe ik bijna nooit, maar het was heerlijk. Vervolgens voelde ik me weer wat meer opgeladen en ik moet zeggen dat ik dan ’s middags ook een leukere moeder ben.

En daarna

Ik voelde me echt een luie hond, maar het deed me echt goed toen ik wat meer tijd voor mezelf nam. Ik vlogde een paar dagen niet, ik zette niet iedere dag een foto op Instagram en ik schreef minder blogs. En nu denken jullie misschien, ‘hoe kun je nou gestrest raken van een beetje bloggen en vloggen?’. Tja, ik weet het ook niet precies. Maar het was wel echt zo.

Daarna liep het allemaal weer wat lekkerder. Momenteel zit ik ’s avonds dit artikel te typen, want ik heb er weer wat meer energie voor. En daar ben ik heel blij mee, want ’s avonds bloggen is gewoon het fijnst. Dan word ik het minst onderbroken door de kinderen en kan ik gewoon even lekker mijn ding doen. Heerlijk! Daarnaast zorgt er voor minder stress, want ik heb weer een artikel klaarstaan, wat betekent dat ik morgen wat minder ‘moet’.

En wat hebben we hiervan geleerd?

Het is me wel duidelijk geworden dat ik soms te veel hooi op mijn vork neem. Ik moet niet altijd maar meer, meer en nóg meer willen doen. Soms moet ik even tijd voor mezelf nemen en andere dingen even laten liggen. Uiteindelijk word ik daar juist alleen maar productiever van, en voor mijn eigen psychische gesteldheid is het ook veel beter.

7 gedachten over “Even een beetje gas terugnemen

 1. Stephanie schreef:

  Dit is allemaal heel herkenbaar hoor. Ik blog zelf ook amper de laatste tijd. Want ik kan momenteel niet om er elke dag mee bezig te zijn. Waarschijnlijk gewoon een dipje, de inspiratie komt wel terug. En natuurlijk is het veel als je elke dag bezig met met bloggen, vloggen en Instagram. Dat is ook werken en er kruipt veel tijd in. Het is jouw blog dus je kiest zelf hoe vaak je kunt en wil werken ervoor 🙂

 2. Nicole schreef:

  Lekker rustig aan doen en vaker dat (Spaanse) filmpje opzetten! 3 kids is niet niks met je werk ernaast. Misschien dat je t vloggen maandelijks kan doen of gewoon sporadisch, zodat je daar minder druk door ervaart. Ik heb er verder geen verstand van hoor, maar misschien dat je dat kan overwegen. Je moet iig naar jezelf luisteren en doen wat voor jou werkt en goed is. De rest komt later!

 3. Tessa schreef:

  Ik herken het hoor… soms ff niks en even aan jezelf denken ook al is het dus een filmpje kijken of even een dutje doen!
  Niks mis mee! Een overspannen moeder heeft niemand wat aan!

 4. Wendy schreef:

  Oh super herkenbaar! Ik straks ook drie kids, 24 uur werken, paar uurtjes nog lesgeven op de sportschool, ambassadeur voor House of Workouts zijn, mijn blog bijhouden, schrijfcursus volgen… Omg! En ik ervaar zelfs met mijn hobby blogje die druk hoor, dat ik een artikel “moet” schrijven/publiceren/promoten… Ik word er soms zó onrustig van en laat het dan bewust een tijdje links liggen. Ik wil gewoon niet de hele tijd bezig zijn als ik met de kindjes ben maar mijn blog is niet mijn werk dus dan is het loslaten makkelijk denk ik. Maar denk aan jezelf hoor, dat is het allerbelangrijkste ✨

 5. Cynthia schreef:

  Ik herken het wel hoor. Ik wil heel veel, maar ik kan maar 1 ding tegelijkertijd en ik heb maar 1 lichaam. Mijn doel is nu om eerst beter voor mezelf te zorgen. Meer me-time. Daardoor laaf ik juist op en krijg ik weer meer energie en inspiratie om die leuke (en minder leuke) dingen te doen! Succes met de balans vinden! Enne… ff ‘nutteloos’ rusten is heel nuttig voor je lichaam hoor!

 6. Brent Jacobs schreef:

  Soms moet je het even rustigger aandoen, zeker met kindjes… je hebt al zo weinig tijd voor jezelf – en dan nog 2 blogs, vloggen… spaans leren, Ik wou dat ik zoveel energie had!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.