Een jaar zzp’er, hoe gaat het tot nu toe?

zzp'er

Het is alweer ruim een jaar geleden dat ik mijn blog inschreef bij de Kamer van Koophandel. Voor mijn gevoel was het best een grote stap, want dan ben je opeens zzp’er. Mijn blog was niet meer ‘gewoon een hobby’, maar officieel een bedrijf. En daar komt best wat bij kijken! Vandaag vertel ik jullie hoe ik het eerste jaar heb ervaren en wat er voor mij veranderd is.

Van hobby naar beroep

Voordat ik me inschreef bij de KvK lukte het me ook wel om geld te verdienen met mijn blog. Daar krijg ik wel eens vragen over, mensen weten bijvoorbeeld niet hoe je dat aan moet geven bij de belastingdienst. Ik gaf het aan als ‘inkomsten uit overig werk’. Voor zover ik weet, mag dat gewoon.

Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel gaat dat allemaal anders. Ik moet nu btw berekenen en ieder kwartaal btw aangifte doen. Geen leuk werkje, maar gelukkig is het ook niet zo heel ingewikkeld. Ook de belastingaangifte is wat ingewikkelder geworden. Daarnaast moet ik mijn uren bijhouden. Die administratie vind ik totaal niet leuk om te doen. Jullie snappen vast wel dat ik liever gewoon bezig ben met mijn blog. Maar goed, het hoort er allemaal bij.

Wat is er veranderd op mijn blog?

Eigenlijk is er niks veranderd op mijn blog. Het ziet er nog zo ongeveer hetzelfde uit als voordat ik me inschreef bij de KvK. Voor jullie is er dus eigenlijk niks veranderd.

Meer opdrachten

Behalve dan, dat je nu misschien wat meer gesponsorde artikelen voorbij ziet komen. Maar ik weet niet of dat komt doordat ik nu een bedrijf ben of doordat mijn blog gewoon gegroeid is. Of misschien een combinatie van beide!

‘Ik ben blogger’

Oké, dat zeg ik eigenlijk bijna nooit. Maar ik ben het natuurlijk wel, en ik voel me nu ook meer blogger dan eerst. Het is nu niet meer zomaar een hobby, maar mijn beroep. Daardoor voel ik me nu soms wat meer verplicht om artikelen online te zetten en om er flink wat uren in te steken. Dat zorgt soms voor wat druk, maar werkdruk heb je natuurlijk bij ieder beroep wel. Dus ik vind dat dat als zzp’er ook wel mag.

De laatste tijd heb ik bijvoorbeeld best veel opdrachten binnengekregen. Het zorgt ervoor dat ik veel te doen heb, en opdrachtgevers willen natuurlijk niet te lang wachten op het artikel. Laatst wist ik echt even niet waar ik de tijd vandaan moest halen om alles af te krijgen. Maar gelukkig is dat allemaal gelukt.

Te commercieel

Een ander dingetje is dat ik niet wil dat mijn blog te commercieel wordt. Mijn blog moet er niet uit gaan zien als een uithangbord voor verschillende merken en bedrijven. Daarom probeer ik advertorials zo persoonlijk mogelijk te maken. Daardoor zeg ik wel eens ‘nee’ tegen opdrachtgevers. Jammer van het geld, maar jullie zitten vast niet te wachten op een gastartikel van iemand die je vertelt op welke hakken je billen het best uitkomen. Dat past niet bij mijn blog en dat zal ik dan ook niet plaatsen.

Soms kan ik linkjes verwerken in artikelen die ik toch al wilde schrijven, en hopelijk storen jullie je dan niet aan die link. Dat is namelijk de manier waarop ik het grootste deel mijn geld verdien en waardoor ik zoveel tijd in mijn blog kan steken. Hopelijk begrijpen jullie dat!

Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik mijn blog nu een bedrijf is. De administratie moet ik maar even voor lief nemen, want dat is wel echt een minpunt. Maar verder ben ik stiekem wel heel trots dat ik mijn geld nu verdien als blogger!

4 gedachten over “Een jaar zzp’er, hoe gaat het tot nu toe?

 1. Kirsten schreef:

  Heel gaaf dat het gewoon je eigen bedrijf is. Ik hoop dat ooit ook een keer te realiseren. Dat zou heel gaaf zijn! Soms lijkt het me ook wel lastig om nee te zeggen maar het moet wel dicht bij je blijven, dat gevoel ken ik. Wat betreft de administratie is idd wel een dingetje waar ik ook tegenaan zou lopen. Interessant om te lezen hoe jij er over denkt. Ik vind je artikels er altijd heel natuurlijk uit zien dus dat is zeker een pluspunt.

 2. Nadia schreef:

  Leuk om te lezen!
  Ik schrijf me in januari in, lang getwijfeld, want snap ik alles van de aangiftes wel ed? Maar goed, daar kom ik vast wel uit en anders lang leve de belasting telefoon! Mijn uren ben ik maaf alvast mee begonnen haha, zit toch meer uur in dan ik dacht!

 3. Michelle schreef:

  Altijd mooi als je van je hobby je beroep kan maken. Ik merk wel dat bloggers soms iets meer advertorials gaan schrijven als ze eenmaal de knop omzetten van hobby blogger naar baan, maar bij jouw vind ik dit niet storend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.