‘Nee Nomi, je mag niet in het speelhoekje in de supermarkt blijven’

speelhoekje supermarkt

De laatste tijd ga ik vaak in mijn eentje boodschappen doen als Nomi en Lenn op de peuterspeelzaal zijn. Maar nu, in de herfstvakantie, nam ik ze allebei mee. Helemaal niet erg, maar wel een stuk drukker. Toen we naar binnen liepen trok Nomi meteen al een sprintje. Doet ze wel vaker en ze gaat nooit ver weg. Ze is best voorzichtig en ze zorgt er altijd wel voor dat ze weet waar ik ben. Een minuutje later zag ik haar zitten, in het speelhoekje.

Het speelhoekje in de supermarkt

Toevallig had ik net daarvoor een artikel van collegablogger Sanne gelezen over de televisie in de supermarkt. Hier is geen televisie, maar een speelhoekje met onder andere een computerscherm waar je spelletjes op kunt doen. Het hoekje is natuurlijk hartstikke aantrekkelijk voor kinderen en ik snap heel goed dat Nomi daar naartoe ging. Maar nee hoor, daar laat ik haar absoluut niet zitten.

Overdreven?

Misschien denk je nu dat ik een ontzettend voorzichtige moeder ben. Dat vind ik zelf niet. Maar dat speelhoekje in de supermarkt? Nee, ik vind het niks als mijn kind daar alleen zit. Het hoekje is een beetje voorin de supermarkt en als ik zelf achterin ben, kan ik haar absoluut niet zien. En daar laat ik een bijna-kleuter niet in haar eentje zitten.

‘Ik wil hier blijven!’

Nomi was het natuurlijk niet met mee eens. ‘Ik wil hier blijven mama, ga jij maar boodschappen doen!’. Ook Lenn, die in het karretje zat, wilde spelen. Even later liep ik toch met twee boze kinderen door de supermarkt.

Wat kan er dan gebeuren?

Ik vertrouw Nomi behoorlijk en ik durf er wel vanuit te gaan dat ze niet zomaar wegloopt. Ze zal echt niet denken ‘Goh, laat ik eens in mijn eentje de parkeerplaats oplopen’. Maar wat als iemand haar overhaalt? Ik vertel haar regelmatig dat ze nooit met vreemde mensen mee mag gaan. Maar hoe moeilijk is het om een meisje van bijna 4 om te praten om even mee te lopen?

‘Ik heb een puppy in de auto, wil je hem zien?’ ‘Loop maar even met mij mee, ik heb iets heel lekkers voor je.’ ‘Je mama zei dat ik je op moest halen.’ Dat zijn de dingen die kinderlokkers vaak gebruiken. Kinderen zijn natuurlijk vrij naïef. Als ik nu aan Nomi vraag wat ze zegt als iemand die ze niet kent vraagt of ze met hem of haar meegaat, beweert ze dat ze altijd ‘nee’ zal zeggen. Maar doet ze dat ook echt?

Kinderen kennen weinig gevaar en Nomi heeft geen idee wat er kan gebeuren als ze met iemand meegaat die verkeerde bedoelingen heeft. Ik ben van mening dat ze dat ook niet hoeft te weten, want ik wil haar niet bang maken. Maar dat is wel de reden waarom ik haar niet alleen laat in het speelhoekje.

Laat jij je kind wel eens alleen in het speelhoekje in de supermarkt?

6 gedachten over “‘Nee Nomi, je mag niet in het speelhoekje in de supermarkt blijven’

 1. Priscilla schreef:

  Ik laat de mijne ook nooit alleen in het hoekje. Wat heb ik trouwens een hekel aan dat fenomeen want hier is het altijd huilen en paniek wanneer ze moet stoppen met spelen. Ik verwijd de supermarkten met zo’n hoekje dan ook liever als mijn dochter erbij is.

 2. Kirsten schreef:

  Ik kan me heel goed voorstellen hoe je je dan als moeder voelt. Wat een strijd kan dat soms zijn. Ik zou mijn kindje straks ook niet achter laten. Inderdaad wat je zegt, je weet maar nooit wie ze aanspreekt of wat er gebeurt.. Brr moet er niet aan denken!

 3. Mèlanie schreef:

  Hier speelt Liam eigenlijk altijd in het hoekje. Ik kijk regelmatig of hij er nog zit en dat is (behalve als hij op zoek gaaf naar mij) altijd zo.
  Denk er eigenlijk nooit zo over na

 4. Ineke schreef:

  Mijn zoontje is 3,5 en ons speelhoekje staat bij de fruit en groente dus dan speelt hij even als ik bij de fruit en groente ben. Ik kan hen altijd zien en hij komt altijd na een paar min weer terug naar mij.
  Mijn dochter daar in tegen van 2 jaar die vertrouw ik niet want die kan zo weg lopen en die ziet van alles vliegen. Die zal dat dus niet van mij mogen. Hier ligt het dus aan karakter kids maar niet aan het gevaar van iemand die ze evt wat aanbiedt om mee te lopen. Beetje vertrouwen in de mensheid ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.