‘Ik wil niet naar de basisschool!’

wil niet naar de basisschool

Het komt nu wel heel dichtbij; de basisschool. Nomi heeft het er al maanden over. Een half jaar geleden, toen haar vriendinnetje van de peuterspeelzaal naar de basisschool mocht, wilde ze ook al. Ze kon niet wachten. Nu is het bijna zo ver, nog heel eventjes en dan is Nomi al vier. Maar toen zei ze opeens ‘Ik wil niet naar de basisschool!’.

‘Ik wil niet naar de basisschool’

In de zomervakantie zei ze het ook al een keertje. Toen had ze tijdens de knutselclub met een kindje gekletst over de basisschool en opeens wilde ze niet meer. Ze wilde me niet vertellen waarom, maar ze was er vrij duidelijk in. Gelukkig was dat de volgende dag alweer over.

Het komt nu wel heel dichtbij

Nomi had het heel vaak over de basisschool en ze zei altijd dat ze er graag naartoe wilde. Telkens vroeg ze hoe lang het nog duurde, en toen duurde het nog een hele tijd. Maar toen begon het opeens wel heel dichtbij te komen… En dat maakte het natuurlijk wel heel spannend.

Voorbereiden

Ik probeerde Nomi op een leuke manier voor te bereiden op de basisschool. Samen zochten we een broodtrommel en een drinkbeker uit en Nomi was helemaal enthousiast. We kochten gymschoentjes, we bedachten samen wat ze zou gaan trakteren als ze afscheid neemt op de peuterspeelzaal en Nomi vond alles leuk. Maar toen opeens niet meer.

Spannend

Toen wilde ze opeens niet meer. Het werd natuurlijk wel heel spannend allemaal. Terwijl het telkens nog maanden zou duren, mocht ze opeens bijna naar de basisschool. Het werd wel heel spannend voor haar toen ik haar vertelde dat ze na de herfstvakantie mag gaan wennen. Dat kwam wel heel dichtbij.

Alles willen weten

Nomi had opeens heel veel vragen over de basisschool. ‘Wie is dan mijn juf?’ ‘Wat ga ik dan doen op de basisschool?’ ‘Welke kindjes zitten er dan in mijn klas?’ ‘Haal jij mij dan weer op?’ Telkens had ze weer nieuwe vragen. Regelmatig ook als ze naar bed moest, Nomi is namelijk koningin van het tijdrekken. Maar goed, ook overdag stelde ze regelmatig vragen.

Ik heb alle vragen beantwoord en we hebben het er heel veel over gehad. Laatst hebben we op YouTube een filmpje gekeken over de basisschool en toen werd het allemaal wat duidelijker voor haar. Dat heeft erg goed geholpen. Ze zag in het filmpje dat de kinderen allemaal leuke dingen deden en dat had ze echt even nodig. Daardoor kreeg ze er toch wat meer zin in.

Voor het eerst wennen

Binnenkort mag ze voor het eerst wennen en ik denk dat de spanning er daarna wel een beetje af is. Dan heeft ze haar juf gezien, ze weet welke kinderen er in haar klas zitten en ze weet een beetje hoe de dagen er op de basisschool uitzien. Dan heeft ze er een beter beeld bij en dat maakt het vast wat minder spannend. Want het is natuurlijk ook wel logisch dat het heel spannend is als je nog niet weet wat er precies gaat gebeuren!

Vonden jullie kinderen het ook zo spannend om naar de basisschool te gaan?

Een gedachte over “‘Ik wil niet naar de basisschool!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.