Een verborgen tongriem, wat moeten we daar nou mee..?

verborgen tongriem

Terwijl ik bij Nomi en Lenn nooit pijn heb gehad tijdens het voeden, had ik de laatste tijd regelmatig last van tepelkloven. Ook lijkt het alsof Elena haar mondje niet zo ver open kan doen en ze heeft telkens veel zuigblaren op haar mond. Daarom leek het me verstandig om een lactatiekundige te bellen en de volgende ochtend mochten we al langskomen.

Lipbandje en tongriem laten checken

De lactatiekundige keek in Elena’s mond en al snel zag ze dat Elena een verborgen tongriem heeft. Daardoor kan ze haar tong niet ver optillen en dat zorgt ervoor dat ze haar mond wat minder ver open kan krijgen dan andere kinderen. Dat zorgt weer voor kloven bij mij en zuigblaartjes bij Elena.

Moet je er iets aan laten doen?

We kunnen haar tongriem laten knippen of laten laseren. Maar terwijl er bij veel kindjes dan een heel dun velletje doorgeknipt moet worden, is het bij Elena een vrij dik stuk. Daar zal ze dus wel even last van krijgen.

De lactatiekundige twijfelde of we er wel iets aan moeten laten doen. Elena kan haar tong namelijk wel een stukje optillen en uitsteken. Verder groeit ze heel goed en blijkbaar lukt het haar dus wel om genoeg melk binnen te krijgen. Ook kreeg ze in de eerste dagen de borstvoeding snel op gang, dus effectief drinken is geen probleem.

Dus toen dacht ik, ‘dan laten we er niks aan doen’

Als zij goed genoeg kan drinken met het verborgen tongriempje, leek het me niet nodig om er iets aan te doen. Het drinken vind ik namelijk het belangrijkste. Voor de kloven heb ik zalf wat vrij goed helpt en dan gaat het voeden prima.

De toekomst…

Maar toen kwam het volgende punt; de toekomst. Want ook al is de kans niet zo groot, ze kan er in de toekomst wel last van krijgen. Bijvoorbeeld wanneer ze vaste voeding gaat eten of wanneer ze gaat praten. En het schijnt een stuk beter te zijn om de tongriem als baby door te laten knippen dan op latere leeftijd.

Maar wat is nou verstandig

Uiteindelijk is het onze keuze en veel meer kon de lactatiekundige er niet over zeggen. Het is namelijk niet te voorspellen hoe het zich verder gaat ontwikkelen. Het kan zijn dat het goed meegroeit, maar dat weet je nooit zeker. En dat maakt de keuze voor ons heel lastig…

Andere meningen vragen

Momenteel weet ik echt niet wat we hiermee moeten doen. Maar morgen hebben we een afspraak bij het consultatiebureau en daar wil ik ook om advies vragen. Zij hebben er namelijk meer verstand van dan ik. Als we er dan nog niet uitkomen, bel ik de huisarts misschien wel even. En eventueel kunnen we ook nog om de mening van een kno-arts vragen.

Momenteel voelt het nog niet goed om al een keuze te maken. Ik wil er eerst meer over weten en ik wil er andere artsen naar laten kijken, zodat we daarna een goed overwogen keuze kunnen maken. En ik zal jullie natuurlijk op de hoogte houden!

4 gedachten over “Een verborgen tongriem, wat moeten we daar nou mee..?

 1. Saskia schreef:

  Hier hetzelfde probleem met Marie ( geboren 5 februari) we hebben het even laten knippen. Heel weinig last ( beetje bloed wel) maar Erba liep drinken veel vlotter.

 2. Carina schreef:

  Hier beide kids het tongriempje laten doorknippen door de kno arts.
  Bij de jongste heeft het iets erger gebloed dan bij de oudste maar dat is echt maar even.

  Ik snap dat je twijfelt, ik twijfelde eerst oom maar het drinken en alles ging zo veel beter daarna, ook de kraampjes waren minder.
  Daarnaast is er een mogelijkheid dat ze kunnen gaan slissen op latere leeftijd als je het niet laat knippen of laseren.

 3. Marieke schreef:

  Bij Joas tongriempje laten knippen. Het lipbandje wad daar te dik voor de niet gedaan. Ik zou even naar de KNO arts gaan als je zeker wil weten. Hebben wij ook gedaan voor het lipbandje. Heb je gelijk duidelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.