Oeps, blijkbaar beledigde ik mensen

beledigde

Vorige week zette ik het artikel ‘Kiezen voor een keizersnede‘ online. Een onschuldig artikel over mijn eigen ervaring, dacht ik. Blijkbaar had ik dat verkeerd en voelden sommige mensen zich beledigd door het artikel.

Kiezen

Het ging om het woord ‘kiezen’. Daarmee raakte ik een gevoelige snaar bij mensen die niet gekozen hebben voor een keizersnede. Zelf heb ik er hiervoor ook niet voor gekozen trouwens. Toen ik zwanger was van Lenn kreeg ik de keuze, maar ik wilde proberen om natuurlijk te bevallen. Dat lukte niet, en het werd een spoedkeizersnede. Jammer, maar uiteindelijk kwam alles goed.

Dat ik nu kies voor een keizersnede, is omdat het de veiligste optie is. In sommige ziekenhuizen krijg je sowieso een keizersnede als je er al twee hebt gehad, dus het is best bijzonder dat ik mag kiezen. Maar voor mij was de keuze niet zo moeilijk, ik ga voor de veiligste manier van bevallen.

Is het wel een keuze?

Nadat Lenn werd geboren werd me verteld dat ik mag kiezen of ik natuurlijk wil bevallen of dat ik voor een keizersnede ga. ‘Maar’, werd er meteen gezegd, ‘een natuurlijke bevalling heeft dan wel veel risico’s en we raden het eigenlijk niet aan’. Toen dacht ik er nog niet echt over na, ik was totaal niet bezig met een derde baby.

Even heb ik er wel serieus over nagedacht. Een natuurlijke bevalling is natuurlijk wel iets bijzonders. Maar als zowel de gynaecoloog als de verloskundige zegt dat een keizersnede de veiligste keuze is, ga ik daar natuurlijk in mee. Want waarom zou ik meer risico nemen dan nodig is?

Beledigd

Zonder het artikel gelezen te hebben (althans dat denk ik) reageerde al iemand met ‘Tegenwoordig kiezen mensen voor een keizersnede omdat je doos dan in tact blijft. Het is een zware operatie hoor!’. Nadat ik twee keizersnedes meegemaakt heb, onderschat ik het niet. Mijn ‘doos’ is inderdaad nog in tact (too much information?), maar ik ken de pijn en ik weet hoe het herstel is. Ik weet wat me te wachten staat. Maar de titel beledigde meer mensen. ‘Wat een rotopmerking naar mensen die er niet voor kiezen’, was één van de reacties.

Food for thought

Heeft ze daar een punt? Volgens mij kreeg ik alleen negatieve reacties van mensen die het artikel niet hadden gelezen. In de eerste zin van het artikel vertel ik namelijk al dat Nomi en Lenn allebei zijn geboren met een keizersnede. Zeker bij Lenn heb ik er niet voor gekozen, ik zat al op 5 centimeter ontsluiting toen ik een keizersnede kreeg. Nou kan ik niemand verplichten om het artikel te lezen voordat ze er iets over zeggen, maar ik had wel even zoiets van ‘lees eerst de rest maar eens voordat je commentaar geeft’. Ik hoorde zelf namelijk ook bij ‘mensen die er niet voor kiezen’.

Goed, ik kies er deze keer wel voor. En daar mogen mensen een mening over hebben. Je mag best tegen me zeggen dat ik een pussy ben dat ik het niet nog een keer wil proberen. Of dat ik voor de makkelijke optie kies. Als je dit soort persoonlijke dingen online zet, kun je natuurlijk reacties verwachten. Negatieve reacties horen ook bij het bloggen.

Mensen beledigen is natuurlijk niet de bedoeling

Misschien had ik de titel anders kunnen verwoorden, maar ik moet zeggen dat ik er niet echt bij nagedacht heb. Het is totaal niet in me opgekomen dat ik hier mensen mee zou kunnen beledigen. Eerlijk gezegd vind ik het ook een beetje overdreven. Maar goed, mensen beledigen is niet de bedoeling en dit was weer een wijze les (lekker cliché, haha). Al bloggend leer je, en ik neem dit zeker mee.

8 gedachten over “Oeps, blijkbaar beledigde ik mensen

 1. Sanne schreef:

  Hoi Malou,
  Helemaal niks mis met het artikel over de keizersnede hoor! Ik begrijp er juist uit dat je ook graag via de natuurlijke manier had willen bevallen, maar dat het deze keer verstandig is om voor een geplande keizersnede te gaan. Een fijne zwangerschap gewenst!

 2. Jantine schreef:

  mensen hadden inderdaad het artikel moeten lezen. Hier al 2 keer een keizersnede gehad na uren lang weeën en geen ontsluiting. Soortgelijk verhaal zoals bij jou. Mijn bekken zijn er niet voor gemaakt en mijn baby’s zijn groot (9pond) en lagen ingunstig. Ik ben blij dat ik bij de 3e weinig te kiezen heb. Het wordt ook een keizersnee dan, een pittige operatie maar ik hoop dat het gepland makkelijker is dan nadat je al dagen bezig bent. Mensen moeten niet meteen negatief reageren maar goed lezen! Fijn dat jij hebt gekozen voor eem keizersnee!

 3. Priscilla schreef:

  Mensen moeten altijd overal een mening over hebben. Ik weet niet bij welk ziekenhuis bovenstaand persoon is geweest maar een keizersnede krijg je in Nederland echt niet zo maar. Daarbij is het ook zeker geen makkelijke uitweg. Ik kan daar best boos om worden ook. Niets van aantrekken hoor van die zeurkousen.

 4. Karin schreef:

  Eerlijk gezegd zijn de personen achter die reacties dan wel errrug snel op hun teentjes getrapt. Ik heb twee keer niet gekozen voor een keizersnede en ‘m wel gekregen en ik voelde me echt niet beledigd door je artikel. Juist interessant om te lezen hoe jij hier in staat!

 5. Rachelle schreef:

  Weet je wat het is… Wat je ook schrijft, waar je dat ook schrijft en hoe je het ook verwoord; er is altijd wel iemand op z’n pik getrapt (om het maar even in de stijl van in-tacte-dozen te houden 😉 ) Ik zou me daar echt niet al te druk om maken. Dat is ook een beetje de “facebookcultuur” inmiddels lijkt het wel; we lezen geen artikelen meer maar reageren alleen op de drie zinnetjes die erbij staan. Al zou je ervoor kiezen om inderdaad je doos intact te houden; dat is toch jouw keuze. Jouw lijf, jouw leven, jouw beslissingen. Zelfde als borstvoeding niet willen geven omdat het pijn doet of omdat je het niet fijn vind; dat moet toch iedereen zelf weten?!

 6. Ingeborg schreef:

  Hee Malou,

  Ik herken je probleem heel sterk. Ik krijg ook vaak naar Mn hoofd dat mensen het niet oké vinden dat als ik later kinderen krijg ik het met een keizersnede wil doen. Voor mij is de keuze al vastgelegd doordat zowel mijn moeder als oma door problemen met het geboortekanaal een keizersnede moeten, en ik dezelfde vernauwing heb doordat mijn bekken op een rare manier staan. Mensen kijken niet altijd naar het verhaal wat achter een keuze schuilgaat, en dat is erg lastig voor mensen zoals jij die zichzelf bloot geven. Ook het argument wat vaak wordt gegeven: “door een natuurlijke geboorte heb je een betere band met je kind” vind ik pure onzin. Je hebt het kind met liefde gemaakt, en negen maanden gedragen, dat ontwikkelt ook al een band, en de jaren erna wanneer je het gaat opvoeden en ervoor gaat zorgen zorgt ook voor een goede band. Maar in ieder geval alvast veel succes met je derde keizerkindje ?

 7. Felice Veenman schreef:

  herkenbaar artikel…zowel vanwege de laatste moment kezersnee als de negatieve reacties, die duidelijk gebaseerd zijn op je titel…dat had ik laatst ook. en hoewel je verstnad zegt : niks van aan trekken, ze lezen niet eens…zegt je hart toch anders…
  Gewoon blijven schrijven, wat je wil schrijven hoor!

 8. sabrina schreef:

  Goh ja, een heel artikel lezen is ook weer zo wat! Ik heb zelf ook een spoed keizersnee en vond dat nou geen makkelijke uitkomst! Wat een herstel. Bij ons in het ziekenhuis is ook het beleid om na 2 keizersnedes dit opnieuw te doen.
  Waar ik wel moeite mee heb, en die ook in mijn werk tegenkom, is mensen die behalve angst voor pijn tijdens een ‘gewone’ bevalling, een keizersnede willen. En m dan ook nog krijgen… Ik vrees dat het toch wat meer die kant op zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.