Waar komt haar eczeem nou vandaan? – Deel 1

eczeem

Een tijdje geleden kreeg Elena opeens vrij veel eczeem. Niet heel extreem, maar het leek me niet helemaal goed. Ze had het vooral in haar hals, op haar buik en rug en in haar knieholtes. Eerst dacht ik dat het door de warmte kwam en toen het tijdens de hittegolf steeds erger werd, dacht ik dat mijn vermoeden wel klopte. Maar daarna werd het niet minder, en ik begon toch te twijfelen.

Opeens eczeem

De eerste maanden had ze nooit eczeem. En opeens, vanaf dat ze ongeveer vier maanden oud was, ontstond het. Dat was in de periode dat het vrij warm was. Elena heeft het vrij snel warm, dus ik ging er vanuit dat het daardoor kwam. Totdat het niet meer wegging…

Het consultatiebureau

Jullie weten misschien wel dat ik niet zo heel veel vertrouwen heb in het consultatiebureau. Maar we gaan nog steeds braaf iedere keer, omdat ik het toch wel fijn vind dat er zo nu en dan even door een arts naar mijn kinderen wordt gekeken. Tijdens de zes maanden controle vond de arts dat Elena wel erg veel eczeem had. Verder hoestte ze en haar longetjes klonken niet helemaal lekker, en we werden doorgestuurd naar de huisarts. Daar kregen we een zalfje voor het eczeem en de conclusie dat het goed mogelijk was dat ze het rs virus had, maar daar is geen medicijn voor. Tussen neus en lippen door zei ze nog even dat deze combinatie ook op astma kon duiden, maar dat kon ze nu nog niet zeggen.

Allergisch voor polyester?

Gelukkig ging het hoesten vrij snel over, maar haar eczeem niet. Ondanks dat ik haar minimaal twee keer per dag insmeerde met de vaseline lanette crème die ik bij de huisarts kreeg. Het viel me op dat het eczeem in haar knieholtes verdween toen ze een aantal dagen achter elkaar blote benen had gehad. Op dat moment waren we net begonnen aan de serie ‘Vis a Vis’, waarin de hoofdrolspeler allergisch is voor polyester. Als een malle ging ik al haar kleding controleren op polyester en ja hoor, ik vond een paar items waar polyester in verwerkt was. Die deed ik haar niet maar aan, maar haar eczeem verdween niet.

Biokatoen?

Tijdens mijn zoektocht op Google las ik dat er heel veel stoffen in kleding zitten waar je allergisch voor kunt zijn. Vaak reageren baby’s op wasmiddel, maar ik gebruik al een hele tijd een heel neutraal wasmiddel. Het kan bijna niet dat het daardoor komt. Toen las ik dat biokatoen zachter is voor de huid en ik besloot eens op zoek te gaan of ik kleertjes had van biokatoen. Ja, twee rompertjes die van Lenn waren geweest. Dat schoot niet echt op, dus ik ging naar Zeeman om nog een paar rompers te halen. Een week lang droeg ze alleen rompers (haar schattige jurkjes in haar kast keken me smekend aan, maar ik bleef sterk!).

Was het dat nou wel of niet?

Het leek iets beter te worden, maar Elena had nog steeds eczeem. Zouden we gewoon wat meer geduld moeten hebben, of ligt het toch ergens anders aan? Ik besloot haar weer eens iets anders aan te doen dan rompers. De eerste dag ging het goed, maar na de tweede dag was het weer wat erger geworden. Maar… Ze had ook twee flessen kunstvoeding gehad, in plaats van één. Normaal drinkt ze ’s avonds een flesje kunstvoeding, omdat ze anders oneindig lang bij me drinkt en niet genoeg lijkt te hebben. Nu was ik een avondje weggeweest en daarom had een extra fles kunstvoeding gehad.

TOCH NIET WEER DIE KOEMELK HÈ?

Opeens bedacht ik me dat en ik dacht meteen ‘Oh nee hè?’ Lenn had koemelkallergie en wat een drama was dat… Nou heeft Elena verder eigenlijk geen klachten, behalve dat ze de laatste tijd iets meer huilt. Maar dat is nog maar sinds kort, en ze krijgt al een hele tijd ’s avonds een fles kunstvoeding. Maar toch… Haar eczeem zou er natuurlijk wel door kunnen komen.

Ik was geneigd om meteen een pot Pepti te halen (dat dronk Lenn als baby), maar toen bedacht ik me dat ik nog gekolfde melk in de vriezer had staan. De komende dagen gaat ze even de vriezer leegdrinken, en als het dan beter wordt, zou het toch wel door de koemelk kunnen komen. En zo niet, dan moeten we weer verder gaan zoeken.

Wordt vervolgd!

Een gedachte over “Waar komt haar eczeem nou vandaan? – Deel 1

  1. Jessica schreef:

    Ik heb vanaf baby af aan (inmiddels ben ik 35 )ook eczeem gehad en nog steeds last van. Bij mij wisten ze ook niet wat het was moest op voeding letten eerst dachten ze dat ik reageerde op banaan maar dat was het niet. Toen is me moeder met mij doorgestuurd naar de dermatoloog en werd getest op graspollen, dieren,huisstofmijt,bloemen enz bij mij kwam er dieren met haren, veren en graspollen en huisstofmijt uit en kwamen ze er ook achter dat ik astma erbij heb. Dus succes en hoop dat ze bij je dochtertje kunnen vinden waar het vandaan komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.